2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

DOĞADER'den küresel ısınma eylemi

Bursa'da "Dünya Çevre Günü" sebebiyle Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) üyelerinin küresel ısınma eylemi yağmur engeline takıldı. Setbaşı Köprüsü'nden iniş yapmayı planlayan dağcılar, sağanak yağış sebebiyle 5 katlı bir binadan iple inerek, "küresel ısınmaya dur de" pankartı astı. 

Çevre Günü etkinlikleri kapsamında dernek binasında bir basın açıklaması yapan yaklaşık 50 kişilik grup, ardından küresel ısınma konusunda vatandaşları uyaran broşürleri dağıtarak Setbaşı Köprüsü'ne kadar yürüdü. Bu sırada aniden bastıran yağmura rağmen eylemlerine devam eden çevreciler, kendilerini havlu ve poşetlerle korumaya çalıştı. Dağcılık kulübü üyeleri tarafından Setbaşı Köprüsü'nde yapılması planlanan iniş gösterisi ise yağmur sebebiyle 5 katlı bir binada gerçekleştirildi. Yoldan geçen meraklı
vatandaşların bakışları arasında inişe başlayan DOĞADER üyesi dağcı, "Küresel ısınmaya dur de" pankartını binanın dış cephesine asarak inişini tamamladı. 

İniş sırasında eylemciler ile bina sakinleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bina sakinleri eylemin başka yerde yapılmasını isterken DOĞADER üyeleri vatandaşın tepkisine aldırış etmeden eylemlerini sürdürdü. 

Bu sırada şiddetini arttıran yağmura rağmen basın açıklamasını yapan DOĞADER Yürütme Kurulu Üyesi Çevre Yüksek Mühendisi Didem Yılmaz, Türkiye'de son üç yılda karbondioksit yükünün yüzde 12 arttığını söyledi. Termik santrallerden yayılan karbondioksitin Türkiye'yi 20 yıl içerisinde çölleştireceğini öne süren Yılmaz, "Dünya bu dengesizliğin sinyallerini veriyor. Ancak DOĞADER, doğa ve çevre için yürüttüğü mücadelesini sürdürecektir. Ülke yönetimine talip olan insanlar zaman geçmeden doğanın ve çevrenini korunması için görevlerini yerine getirmelidir. İklim değişikliklerini önlemek için kömür ve doğalgaz yerine rüzgar ve güneş teşvik edilmeli, yatırımlar bu alana yönlendirilmelidir" diye konuştu. 

Eylem sonrasında şiddetini arttıran yağmur sebebiyle çevreciler, bina girişlerine ve çatı altlarına sığındılar.
iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 13:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?