3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Doğal haliyle kalacak

Danıştay, Uludağ Milli Parkı'nı turizm alanına çeviren Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Davanın taraflarından olan Doğader Başkanı Murat Demir, Dünya Çevre Günü'nde güzel bir karar geldiğini belirterek, Uludağ'ın doğal haliyle kalmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Uludağ'ı dünya turizminde önemli bir noktaya getirmek isteyen Bakanlar Kurulu, 17 Mart 2006 günü Uludağ Milli Park sınırlarını daraltan bir karar almıştı. Yeni turizm yatırımlarının yapılmasının önünü açan bu karara Doğader, Bursa Barosu, TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları, Ziraat ve Orman Mühendisleri Bursa Şubeleri ile bir grup çevreci itiraz ederek Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Bakanlar Kurulu'nun bu kararını iptal etti.

Danıştay kararının sevindirici olduğunu belirten Doğader Başkanı Murat Demir, Uludağ ve çevresinin doğal kaynakları, zengin bitki ve hayvan varlığı ve bu yöreye özgü Uludağ göknarının bulunması sebebiyle Milli Park olarak ilan edildiğini hatırlatarak, "Danıştay, Uludağ Milli Parkı'nın son yıllarda yoğun kullanımdan dolayı koruma işlevinin yerine getirememesi sebebiyle bu kararı aldı. Bu karar zaten uluslararası sözleşmelere aykırıydı. Uludağ'da Milli Park sınırları daraltılıp turizm amaçlı yeni tesisler kurulmak isteniyordu. Daha önce alınan yargı kararları bertaraf edilmek istenmişti. Bakanlar Kurulu tarafından Milli Parklar Yasası ve Yönetmeliği ile kamuoyu yararına aykırı bir karar alındığı ortaya çıktı "dedi.

Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde Uludağ'ın Bursa'nın doğal kliması olarak kalması gerektiğini anlatan Demir, "Uludağ, Bursa ve Türkiye için çok önemli. Uludağ ile geçmişte çok plan değişikliği ve turizm teşvik programları uygulanmak istendi. Biz bunu istemiyoruz. Uludağ'ın Milli Park olarak kalmasını, doğal hayata el sürülmemesini talep ediyoruz. Yeni tesislerle Bursa'nın suyu kirletilecek. Orman yapısı yok edilecek" diye konuştu.

Demir, dişli tren projesi ya da doğal doku bozulmadan yapılacak ikinci teleferik projesine de karşı olmadıklarını anlatarak, "Biz araç yoğunluğuna, otopark için yeni bina inşa edilmesine karşıyız. Doğal haliyle kalsın. Ama ikinci ya da üçüncü gelişim bölgeleri yapılmasına karşıyız. Dişli tren ya da yeni teleferik hattı doğal dokuyu bozmadan yapılırsa buna asla karşı değiliz. Olaylara katı bir anlayışla karşı çıkmıyoruz. Ancak doğal güzelliklerin korunmasını, Bursalıların ve tüm Türkiye'nin bunu yaşamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 12:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?