3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Doğalgaz zammına tepki

İŞ DÜNYASINDAN DOĞALGAZ ZAMMINA TEPKİ

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Ceyhun Özüm, 2010 yılında yapılması planlanan doğalgaz zammının çıkışa geçmeyi planlayan sanayici ve üreticinin hızını keseceğine dikkat çekti.

DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm, "Yapılması planlanan zammın zamanlama ve miktarı iyi düşünülmelidir. 2009 yılı içerisinde fazlasıyla gayret göstererek bir düzene sokulan ekonomik göstergeler, yapılacak yeni bir zamla tekrar raydan çıkabilir. İç ve dış piyasanın yeniden hareketlenmeye başlayacağı yıl olan 2010'da yeni zamlarla karşılaşmak, bizim hızımızı keser" dedi.

2009 yılında ortalama 250 dolara ithal edilen bin metreküp doğalgazın Ocak 2010'dan itibaren santrallere ortalama 360 dolardan satılacağının açıklandığını, sanayi ve meskenlerde kullanılan doğalgazın 2010'da zamlı olmasının sanayicinin hevesini kıracağını anlatan Başkan Ceyhun Özüm, fabrikaların zaten doğalgazı konutlara göre daha pahalı tükettiğini hatırlattı.

 

"ZAM ORANI VE ZAMANI İYİ AYARLANMALI"

Gaz pazarında halen Botaş'la birlikte Enerco, Shell, Avrasya ve Bosphorus Gaz ile Egegaz'ın (LNG) faaliyet gösterdiğini kaydeden Özüm, özel şirketlerin satış fiyatlarını Botaş'ın açıkladığı fiyatlara göre şekillendirdiğini, Botaş'ın zam oranlarını ve zamanını iyi hesaplaması gerektiğini vurguladı.

Konut ve sanayi abonelerinin yeni yılda zamlı doğalgaz kullanmalarının ekonomik kalkınma planları ile örtüşmeyeceğini söyleyen Başkan Özüm, fiyat artışına gerekçe olarak gösterilen petrol ve dövizdeki hareketlenmenin tüm ülke sanayicisini etkilediğine ancak onların ürünlerini pahalıya satamadıklarına işaret etti.

"Sanayici kazanamazken giderlerini artırmanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz" diyen DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm, alınacak gaz miktarı için de bir uyarıda bulunarak şunları söyledi:

"Doğalgaz anlaşmalarında yer alan müeyyideler dikkate alınarak belirlenecek yeni bir fiyat politikası izlenmelidir. Ayrıca anlaşmalarda yer alan maddeler devreye sokularak alınacak gaz miktarı düşürülmelidir. Aksi halde, bu yıl da alınmayan gaza ciddi miktarda para ödenmek zorunda kalınacak."

 "2010 TOPARLANMA YILI OLACAK"

Küresel krizden etkilenen Türkiye'nin 2010 yılında toparlanma sürecine gireceğini ifade eden DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm, 2011 yılında ise yeniden kalkınmanın başlayacağını söyledi. Ekonomik verilerin 2009 yılının son çeyreğinde istikrar yakalayacağını belirten Özüm, "Dünyayı etkileyen kriz, bizim sanayicimizi de sarstı. Girdi maliyetleri ve vergiler nedeniyle hasar gören iç piyasanın yanı sıra ihracatımız da olumsuz etkilendi. 2009 yılı başında bu krizi ciddi derecede hissettik. Fakat yılın sonuna

doğru ekonomik göstergelerde istikrar yakalanmaya başlandı. Bizim tahminimize göre, eğer istikrar devam ettirilirse 2010 yılında ülke ekonomisinde toparlanma sağlanacak. 2011 yılı ise kalkınma yılımız olacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2009 Salı 15:42:05
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 10:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?