4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Doğu Türkistan için BM'ye mektup

Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik katliamın yankıları devam ederken, Saadet Partisi Bursa İl Başkanlığı, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'a mektup gönderdi.

Ulucami Postanesi önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Hilmi Tanış, olayların başladığı tarihten itibaren 600'den fazla Türk'ün öldürüldüğünü, olayların ne zaman sona ereceğinin meçhul olduğunu söyledi. 1949 yılından beri Çin'in Doğu Türkistan'da katliam yaptığının altını çizen Tanış, "Bütün dünya basınına verilen haberler Çin kaynaklı olduğundan, 'Çin'de etnik çatışma' başlığı altında verilen haberlerde katliam göz ardı ediliyor. Ölü ve yaralı sayısı da çok az
gösterilerek gerçekler dünya kamuoyundan saklanıyor. Yaklaşık 60 yıldır Filistin'de yaşanan dramın benzerini fazlasıyla yaşayan ve maalesef ülkemiz kamuoyundan da yeterli destek ve ilgiyi bulamayan hem kan hem din kardeşlerimiz olan Uygur Türklerine destek için bütün Türkiye halkı ayağa kalkmalıdır" dedi.

"HERKES, 'ONE MINUTE' ÇIKIŞINA BENZER BİR ÇIKIŞ BEKLİYOR"
Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez'e yaptığı çıkışın aynısını Çin'e karşı yapmasını istediklerini ifade eden Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Hilmi Tanış, "AK Parti hükümeti hem BM'deki gücünü kullanarak hem de dış politikadaki bölgesel ve diğer güçlerini kullanarak üzerine düşeni yapmalıdır. Uygur Türklerinin gözü, kulağı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ndedir. "One Minute" çıkışına benzer, ama bu kez içi doldurulmuş bir diplomatik atak beklemektedirler.

Ekonomimizi alt üst eden büyük faktörlerden birisi olan Çin malları konusunda da Çin'e karşı elimiz güçlüdür. Çin mallarının ülkeye girişinin engellenmesi, zorlaştırılması, vergilerinin artırılması gibi tedbirlerin ekonomimize de faydası olacaktır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'a İngilizce mektup gönderen Tanış, "Mektupta, BM'nin bu vahşete dur demesi gerektiğini vurguladık. Hayvanların nesli tükenmeye başladığında harekete geçiliyor. Doğu Türkistan'da zulüm altında inleyen bir halkın yaşamaya, ayakta kalmaya çalıştığını söyledik. Bu katliama bir son vereceklerine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 14:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?