6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Dolmuşlar tarihe karışacak

BURSA'DA DOLMUŞLAR TARİHE KARIŞACAK, KENT MERKEZİ TRAMVAY VE YAYALARA BIRAKILACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerli üretim tramvayın numunesinin yılbaşında hazır olacağını, 2011 yılında tramvay için altyapı çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, "Kent merkezini ve ana caddeleri toplu ulaşıma bırakacağız. Dolmuşlar başta olmak üzere, belediye otobüsleri kent merkezine çıkmayacak. Bursa nefes alsın, çağdaş kent merkezi olsun istiyoruz" dedi.

İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa markalı tramvay imalatı konusunda aşama kat ettiklerini, Türkiye'de önümüzdeki 15 yıl içinde 5 bin raylı sistem aracına ihtiyaç olduğunu söyledi. Altepe, ilk defa yerli bir aracın Bursa markalı olarak çıkacağını, Türkiye'nin yanısıra Avrupa ve dünya pazarına da satılacağını kaydederek, "Bursa'nın bu potansiyeli var. İmalatına başlanan tramvay uluslararası standartlara uygun tüm testlerden geçti. Deneme için

numune araçlar yapılıyor. Prototip araçlar yapılıyor. Yılbaşında bu araçların tamamlanması hedefimiz. Kısa zamanda bayük mesafe kat ettik. Yılbaşında numuneler tamamlandığı zaman denemeler başladığı zaman, Bursalı sanayicilerden oluşan bu şirket imalat belgesi alıp ihalelere girecek. Önümüzdeki yıl içinde bu ihale yapıldığı zaman şirket avantajlı olacak. Hem kaliteli, hem uygun fiyata araç yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi de firma da kazanmış olacak. Bursa'Nın ismi dünyada duyulmuş olacak" dedi.

"OTOBÜSLER VE DOLMUŞLAR HEYKEL'E ÇIKMAYACAK"

Projede Büyükşehir belediyesinin lokomotif görev üstlendiğini, başta İstanbul olmak üzere, Konya, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Sakarya'nın da ürün talebinde bulunduğunu anlatan Başkan Altepe, "Bizim hedefimiz bu araçlarla birlikte imalat belgelerinin çıkmasıyla ihaleyi yapmak. Bir yandan araçlar yapılırken, diğer yandan altyapıyı hazırlayacağız. Tramvay hattının raylarını döşeyeceğiz. Bunu etap etap yapacağız. Şehre büyük sıkıntı vermeden yapacağız. Ne kadar kısa zamanda yapacağımızı düşünüyoruz. Ama sonuç olarak bu dönemde Santral Garaj, Altıparmak, Heykel ve İnönü caddesi hattı kurulacak. Bursa merkezi çağdaş görünüme kavuşacak. Araçların

fazlalığı ve gürültü kent merkezindekileri bezdirmiş. Dolmuşlar ve belediye otobüsleri artık kent merkezine gelmeyecek. Şehir merkezi nefes alacak, Bursa artık çağdaş kent merkezine kavuşsun, egzos dumanlarından kurtulsun istiyoruz. Atatürk ve Cumhuriyet Caddesi toplu ulaşıma terk edilecek. Şu anda başlatmak istediğimiz

Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılarak nostaljik tramvayların çalışması. Tarihi bölgede eski tip tramvayları çalıştıracağız. 3 tane araç geldi, bakımları yapılıyor. Bir yandan rayların siparişi veriliyor. Elektronik ekipman kurulacak. 1,5 kilometre yayalaştırılmış olacak" diye konuştu.

"BÜTÜN DÜNYA BUNU YAPIYOR"

Başkan Altepe, Cumhuriyet Caddesi'nin kapatılmasıyla trafiğin kilitlenmeyeceğini kaydederek, "Daha önce bu çalışma yapıldı. Haşimişcan o yükü kaldırır. Zaten kent merkezinde tramvayın gelmesiyle sıkıntı tamamen ortadan kalkacak. Cumhuriyet Caddesi daha önce aylarca kapalı kaldı. Artık Bursa bu adımı atmalı. Tüm dünya şehirlerinde belli caddeler trafiğe kapalı. Bursa'da da bu olmalı. Buna göre çalışıyoruz. Eskiden beri bütün sıkıntı, kentin her bölgesinden otobüsler şehir merkezine çıkıyor. Vatandaş artık sadece tramvaya binecek. Şehir merkezi nefes alacak, trafik yükü azalacak. Tüm dünya böyle yapıyor, eğer bunu yapamazsak ileride şehir merkezi iyice keşmekeş hale gelecek. Araçların adım atmadığı bir Bursa göreceğiz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin talep eden dolmuş sürücülerinin plakalarının T'ye çevrilmesi için kolaylık sağladığı da öğrenildi. Santral Garaj Heykel hattında dolmuşların iptal edilmesiyle, bu araçların da kentin muhtelif yerlerinde ihtiyaç bulunan duraklarda taksi olarak çalışacakları belirtildi.

BURSA'DA DOLMUŞLAR TARİHE KARIŞACAK, KENT MERKEZİ TRAMVAY VE YAYALARA BIRAKILACAK
BURSA'DA DOLMUŞLAR TARİHE KARIŞACAK, KENT MERKEZİ TRAMVAY VE YAYALARA BIRAKILACAK
BURSA'DA DOLMUŞLAR TARİHE KARIŞACAK, KENT MERKEZİ TRAMVAY VE YAYALARA BIRAKILACAK
BURSA'DA DOLMUŞLAR TARİHE KARIŞACAK, KENT MERKEZİ TRAMVAY VE YAYALARA BIRAKILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2010 Perşembe 09:34:05
Güncelleme :9 Eylül 2010 Perşembe 13:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?