29
Nisan
2024
Pazertesi
BURSA

Doluluk alarm seviyesinde

Bursa'nın içme su ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer Barajlarında su miktarındaki düşüş dikkat çekiyor.

Her iki barajda 117 günlük su kaldığı tespit edildi. Bursa'da şehrin su ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Nilüfer ve Doğancı Barajlarında doluluk oranı düştü. Edinilen bilgiye göre, Doğancı Barajı'nda doluluk oranı son yılların en düşük seviyelerine gerileyerek 29 olarak ölçüldü. Bu ay içinde yüzde 25'lere kadar düşen doluluk oranı vatandaşları tedirgin ediyor. Yağışların bu mevsimde gecikmesinin barajların doluluk oranını etkilediğini belirten yetkililer, Nilüfer Barajı'ndaki doluluk oranının ise yüzde 67'lerde olduğunu kaydetti.

25 Kasım 2013'de yapılan ölçümlerde Doğancı Barajı'nda 9 milyon 140 bin 180 metreküp, Nilüfer Barajı'nda ise 22 milyon 335 bin metreküp kullanılabilir su kaldığı bildirildi. Arıtma tesislerine verilen su miktarının ise günlük 175 bin 133 metreküp olduğu bildirildi. Bursa şehir merkezine verilen toplam su miktarının günlük 284 bin metreküp olduğu öğrenildi. Yetkililer, barajlara hiç su gelmemesi durumunda 117 günlük su rezervinin kaldığını açıkladı.

"SUYU BOŞA AKITMAYIN"
İki barajın toplam kapasitesinin 85 milyon metreküp olduğunu kaydeden BUSKİ yetkilileri, bu barajların Bursa'nın su ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını karşıladığını açıkladı. Tasarruf konusunda önemli uyarılarda bulunan yetkililer, "Tıraş olurken, diş fırçalarken, banyo yaparken suyu boşa akıtmayalım. Ev hanımları çamaşır makinelerini dolmadan çalıştırmasın. Basit tedbirlerle hem suyumuza hem de aile bütçemize katkıda bulunalım" dediler.

Barajdaki su seviyesinin çok fazla düştüğünü belirten Celal Akyaz, "İlk defa bu kadar su seviyesinin düştüğünü görüyorum. Bu sezon yeterince yağmur yağmadı. Yağmurun yağması için dua edeceğiz. Vatandaşlar biraz dikkatli olmalı. Su israfının önüne geçmeliyiz" dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2013 Cumartesi 14:54:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?