4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Domuz gribine karşı elleri yıkayın'

Doruk Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, domuz gribinin 2003 yılındaki kuş gribinden bu yana en yaygın hastalık olduğunu ifade etti.

Domuz gribinin insandan insana hızla yayılan viral bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Dr. Yasemin Coşkun, yaşlılarda ve çocuklarda görüldüğünde ise öldürücü olabileceğini dile getirdi. Halen devam eden domuz gribinin insandan insana bulaşma şeklinde yayıldığını ifade eden Coşkun, "Kişiden kişiye, genellikle aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi, ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da geçebilir" dedi.

Virüsün sağlıklı kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabildiğinde ifade eden Dr. Yasemin Coşkun, "İyi pişirilmiş domuz ve domuz ürünlerinin tüketiminde enfeksiyon riski bulunmamaktadır. Kişiler hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır" şeklinde konuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, domuz gribinin belirtilerinin ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı, bazen kusma veya ishal şeklinde görüldüğünü söyledi. Domuz gribine karşı henüz bir aşı üretilemediğini, ancak üzerinde çalışmalar yapıldığını anlatan Coşkun, korunmak için ise ellerin düzenli bir şekilde yıkanmasını ve kalabalık yerlerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

WHO' nun açıklamasına göre, domuz gribi aşısının etkisini tam olarak sağlayabilmek için 5-6 aylık bir çalışma süresi gerektiğini dile getiren Doruk Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yasemin Coşkun, "Domuz gribinden korunmak için enfekte kişiler öksürdüğü veya aksırdığında, enfekte damlalar ellere bulaşır, yüzeylere damlar ve havaya yayılır. Yayılmasını önlemek için insanlar öksürürken ağız ve burunlarını tek kullanımlık mendille kapatmalı, mendili daha sonra çöpe atmalıdır. Eller mutlaka düzenli ve titiz bir şekilde yıkanmalıdır. Kalabalık yerlerden uzak durulmalıdır" diye tavsiyelerde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 17:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?