7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

DP'den işten çıkarmalara tepki

Demokrat Parti İl Başkanı Füsun Yaşar, toplu işçi çıkarmaların başta sanayi şehirleri olmak üzere tüm ülkede işsizler ordusu oluşturduğunu kaydetti.

Demokrat Parti (DP) İl Başkanlığı, Bursa'da toplu işten çıkarmalarla tepki göstererek hükümetin kriz politikasını eleştirdi. Türkiye'de son 1,5 yıldır ekonomik krizin bulunduğunu kaydeden İl Başkanı Füsun Yaşar, dünyada baş gösteren küresel kriz ile toplu iş çıkışlarının sanayi kentlerinde işsizler ordusu oluşturduğunu belirtti.

Hükümetin krizin üstesinden gelecekleri yönündeki açıklamalarına değinen Yaşar, "İş Kanunu'nun 65. maddesine göre, ekonomik kriz durumlarında işverenin haftalık 45 saat olan çalışma süresini iş yerindeki azalan talep ve daralan piyasaya göre en az 20-25-30 saate çekmesi ve bu saatlerin karşılığı olan ücreti ödemesi halinde, kalan ücreti işçiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işsizlik sigorta fonunda biriken paradan ödemesi gerekir. Böylece hükümet işçiye sahip çıkmış olacak ve işten çıkışların önüne geçecek, işveren de bir nebze rahatlayacaktır. Hükümet işsizlik sigortası fonunda biriken ve kontrolündeki bu parayı işçi kardeşlerimize aktararak mağduriyetini önlemek yerine, var olan bu tedbirleri her nedense uygulamayarak küresel kriz edebiyatı yapmakta. Ekonomik kriz Türkiye'yi böğründen delip geçmektedir. Hükümete buradan sesleniyoruz. Bu milletin her şeyi bilme hakkı var. İş Kanunu'nun 29. maddesine göre, işverenin İş-Kur'a bir ay öncesinden toplu işçi çıkışlarını bildirme zorunluluğu vardır. Bir işçinin yetişmesinin altı aylık bir zaman dilimini aldığı gerçeğinden hareketle bugün sokağa dökülen on binlerce işçi kardeşimizin kalifiye eleman olduğunu Başbakan biliyor mu acaba? Bu ülke bu kadar zengin mi ki yetişmiş bunca insan sefil ediliyor?" dedi.

Hükümetin kriz döneminde vatandaşın temel harcamaları olan doğalgaz, elektrik, su ve çevre vergisini asgari seviyeye çekmesi gerekirken tam aksi uygulamalar yaptığını açıklayan Yaşar, "Hükümetin izlediği sıcak sermaye girişini ön planda tutan makro ekonomik politikalarla bir yere varılamaz. Bu kriz belki Türkiye'de telafisi mümkün olmayacak büyük yaralar bırakacak. Bursa, Türkiye'nin en büyük 4. büyük şehri ve otomotiv sanayiinin can damarı, kalbi durumundadır. Ülkedeki otomobillerin yüzde 60'ı şehrimizde üretilmektedir. Sanayi devlerinin adı Fiat ve Renault'tur. Diğer yandan Bosch, Daimler, otobüs ve TIR üreticisi Man gibi tedarikçi şirketler de yeşil örtü ile kaplı Marmara Denizi kıyısında üretim yapmaktadır. TOFAŞ, kasım ayında üretimde çalışan 5 bin 200 işçiden 700'ünü geçici olarak işten çıkardı. 25 Ekim -2 Kasım arasında üretime ara veren Ford Otosan, 13 Kasım'da bir kez daha üretime ara verdi. Ana sanayide çıkan bir işçi yan sanayide 14 işçiye tekabül etmekte, ana sanayi bandının durması sonucu yan sanayi de durmakta ve yan sanayinin harekete geçmesi 5 aylık bir zamanı almaktadır. 2009 yılında Avrupa ülkelerinde beklenen otomotiv sektöründeki yüzde 20'lik bir daralma talep olarak ülkemize de yansıyacak, yapılacak otomotiv ihracatı daha da düşecektir. Bu nedenle yasa çıkarsa 2009 krizi daha da az hasarla geçecektir. Ülkede toplam araçların beşte biri 15 yaşın üstünde olup hurda indirimi, vergi indirimi gibi çözümler piyasayı hareketlendirecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 15:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?