4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Düğün sezonu bile fayda etmedi

Düğün sezonunun açılması ile birlikte özellikle mobilyacılık, kuyumculuk, çiçekçilik, gelinlik ve damatlık satan konfeksiyon sektöründe canlanma beklenirken, bir süredir etkili olan küresel ekonomik kriz nedeniyle ilgili sektörlerde beklenen canlılığın yaşanmadığı bildirildi.

Gelinliğinden damatlığına, çiçeğinden mobilyasına, nikah şekerinden fotoğraf çekimine kadar tüm ihtiyaçlarında çoğunlukla uygun fiyat ve kalite faktörüne dikkat eden çiftler düğün alışverişini daha az maliyetle atlatabilmenin yollarını ararken, bu döneme hitap eden birçok sektörde çeşitli promosyon ve indirimlerle evleneceklere kolaylık sağlanmaya çalışılıyor. Düğün sezonunun açılmasına rağmen piyasaya ciddi bir hareket gelmediğini belirten esnaf, endişeli bir bekleyiş içine girdiğini söylüyor.
Mobilya sektöründe kışın atlatılmasıyla işlerin açılması beklenirken, ne yazın gelişi ne de gözlerin çevrildiği düğün sezonunun bu sektörün beklentilerine cevap veremediği, yeni kuracakları evleri için mobilya satın alacak çiftlerin ürün kalitesini ikinci plana atarak tamamen fiyat esasına göre hareket ettikleri bildirildi.

"KDV İNDİRİMİ BÜYÜK FİRMALARA YARADI"
İnegöl Mobilyacılar Sanayi Bölgesi'nde faaliyette bulunan Adem Şanlı Mobilya firmasının satış sorumlusu Vedat Aslan, piyasadaki dengesizlikten şikayet etti. Aslan, "Aynı bölgede bazı firmaların satışları çok iyiyken, bazılarının satışları çok kötü durumda. Piyasa bu dengesizliği aşamıyor. Evlenecek çiftler ürün kalitesine hiç bakmıyor. Tamamen fiyat gözetiyorlar. Okulların kapanmasıyla da şu anda düğün harcamalarından çok sünnet törenleri ön plana çıkıyor. Çocuklarına sünnet düğünü yapacak olan
ailelerin mobilyalarını yenilemeye başlamalarıyla piyasamızın biraz hareketlenmesini bekliyoruz" dedi. Şu anda geçen yılın fiyatlarıyla satışlara devam ettiklerini belirten Aslan, mobilya sektöründe KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesinin büyük firmaların işine yaradığını ifade etti.

"KÜÇÜK ALTIN YERİNE SAHTESİ TAKILIYOR"
Altın piyasasında son aylarda meydana gelen dalgalanmalar da evlenecek çiftlerin kafasını karıştırıyor. Nakit alımların neredeyse bittiği altın piyasasında çiftler kredi kartlarına yönelerek dünya evine kredi kartı borcuyla giriyor. Evlenecek çiftlerin altın takı harcamaları ortalama olarak 2 bin TL ile 5 bin TL arası değişirken, genç çiftler gramajı düşük ürünlere yöneliyor. Sarraflar Çarşısı esnaflarından Bursa Kuyumculuk firmasının sahiplerinden Baran Cilam, "Düğün sezonu olmasına rağmen satışlar
geçen sene bu dönemlere göre düşük. Kriz ve altın piyasasındaki dalgalanmalar müşterinin kafasını karıştırıyor. Okulların tatile girmesiyle piyasanın canlanmasını bekliyoruz" dedi.
Baran Cilam, küçük altın görünümünde ayarı ve gramı düşük altınların düğünlerde takı olarak takıldığına dikkat çekerek, bu altınların küçük altına çok fazla benzediğini ve dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

GELİNLİK VE DAMATLIK SATIŞLARININ ARTMASI BEKLENİYOR
Düğün törenlerinde ise her genç kız hayalindeki gelinliği giyemiyor. Gelinliğin bir kereye mahsus kullanılması kaliteyi ikinci plana atarken, model ve fiyat faktörünü öne çıkartıyor. Ortalama 400 TL ile bin 500 TL arası değişen gelinlik fiyatlarını çok bulan bazı gelin adayları, geceliği 200 TL ile 400 TL arası değişen fiyatlarla gelinlik kiralamayı daha uygun buluyor. Kınalık, gelinlik, nişanlık derken, bir gelinin bu tür alışverişi en az 2 bin TL ile 2 bin 500 TL arası değişebiliyor. Kredi kartlarının
ön plana çıktığı piyasada, nakit alımların artması için peşin ödemelere indirimler yapılıyor.
Sezonun tam bir başlangıç yapamadığını belirten Mümin Yılmaz Konfeksiyon firmasının sahibi Özkan Yılmaz, şu anki satışlarının geçen yılın bu zamanlarına göre yüzde 50 daha az olduğunu belirtti.
Damatlık takım elbise satışları da tam anlamıyla beklenen düzeyde değil. Haziran ayıyla beraber hızlanmaya başlayan damatlık takım elbise satışları ortalama 250 TL ile 400 TL arasında değişirken, birçok firma geçen senenin etiketlerini kullanıyor. Damat adayları, gelin adaylarına göre düğün kostümlerinin modellerine daha az önem vererek fiyatlarıyla daha çok ilgileniyor.

"ÇİÇEĞİN FİYATININ BOYUYLA İLGİSİ YOK"
Dünya sezonunun başlaması, birçok sektörde olduğu gibi çiçekçilik sektöründe de hareketliliğe neden oluyor. Düğün salonlarının süslenmesi ve araç süslemelerinde öne çıkan çiçekçilik sektöründe beklenen hareketlenmenin henüz gerçekleşmediği belirtiliyor. Araç süslemeleri 30 TL ile 80 TL arasında değişirken, çok çeşitli fiyatlarla piyasaya sunulan canlı ve suni çiçekler görünüşleriyle kalitelerini gizliyor.
Çiçek konusunda evlenecek çiftlerin çok fazla yanılgıya düştüğünü belirten Dilara Çiçekçilik firmasının sahibi Burhan Arslan, "Eskiden söze, nişana, düğüne ayrı çiçek alınırken şimdilerde nişanla söz birleştiriliyor ve tek çiçekle idare ediliyor. Müşteriler çiçeklerinin fiyatlarıyla boyları arasında bağlantı kurmaya çalışıyor. Oysa ki, çiçek fiyatlarında çiçeğin cinsi ve kalitesi önemlidir. Müşteriye fiyat verdiğimizde, aynı fiyata daha büyük çiçek alabileceklerini söylüyorlar" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 14:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?