3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Duman avcıları sahaya iniyor

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile şehir genelinde inceleme ve değerlendirme yapılması için ekipler oluşturulmasını istemesi üzerine Bursa'da 'İl tütün kontrol ekipleri' oluşturuldu.

'Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun' ile birçok kurum ve kuruluşa yükümlülük getirilmiş, Sağlık Bakanlığı da yayınladığı genelge ile şehir genelinde inceleme ve değerlendirme yapmak üzere ekip oluşturulmasını istemişti.

Bunun üzerine Bursa İl Tütün Kontrol Kurulu yaptığı toplantıda 'İl tütün kontrol ekipleri' oluşturulmasını kararlaştırdı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yetkilendirilmiş personelden oluşturulan ekiplerin eğitimleri, Vali Yardımcısı Ziya Güler'in katılımlarıyla İl Sağlık Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.

Ekipler, öncelikle vatandaşların yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptığı alışveriş ve ticaret merkezi, iş hanı, otel, sinema, tiyatro, otogar, spor ve eğlence tesisi ile kuaför gibi tütün ürünleri tüketimin yoğun olduğu yerlerde incelemelerde bulunacak. Ekipler, tütün ürünlerinin tüketilip tüketilmediği, kanun gereği tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği yerlerde uygun boyutlarda hazırlanmış, uyarı yazılarının herkes tarafından görülebilen yerlerde asılı olup olmadığı, kamu kurum ve kuruluşlarına ait yer, araç, bina ve tesislerde idari yaptırım kararlarını uygulamakla yetkili kılınan kamu görevlilerinin çalışmaları, 4207 sayılı Kanunun 19 Mayıs 2008 tarihi öncesindeki hükümlerine dayanılarak oluşturulmuş olan ve bu tarih itibarıyla kapatılması gereken 'sigara içme alanları'nın kapatılıp kapatılmadığı hususlarına dikkat edecek.

Tespit edilen aksaklıkları tutanak ile tespit edecek olan ekipler, daha sonra aksaklıkların giderilip giderilmediğinin kontrol edilmesi amacıyla mükerrer ziyaretler yapacak. Ekipler ayrıca huzurevleri, hastaneler, toplu taşıma araçları, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile tütün ürünü satışı yapan işletmeleri de ziyaret ederek, kanunun uygulanmasına yönelik ihlaller ve aksaklıklar yönünden inceleme ve değerlendirme yapacak.

Ayrıca 4207 sayılı Kanunun 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde yürürlüğe girecek olan hükümler hakkında bu işletmelerde de hazırlık yapılması yönünde ekipler tarafından bilgilendirici ziyaret düzenlenecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 17:20:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?