8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Dünya Bankası'nın çalışmaları anlatıldı

TÜSİAD İnternational, Dünya Bankası Grubu ve TÜRKONFED'in ortaklaşa düzenlediği 'Dünya Bankası Seminerleri'nin ikincisi Bursa'da yapıldı. 

Bu yıl içerisinde toplam 6 toplantıyla devam edecek olan 'Dünya Bankası Seminerleri'nin ikincisi Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (BUSİAD) gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer, Türkiye'de girişimci olmanın çok zor olduğunu belirterek, enerji, girdi ve finansman maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi. ıÜüMarmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) Başkanı Serhas Bekişoğlu ise Dünya Bankası'nın kalkınma yardımı konusunda en büyük kaynak olduğunu ifade ederek, sürdürülebilir kalkınmaya öncelik verilmesi ve bu doğrultuda yerel işbirliklere önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle ülke genelinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarıyla yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin kamu kurum ve kuruluşlarında karşılaştıkları sorunların kısa yoldan mahallinde çözülebilmesi amacıyla sanayici ve girişimcilerin sorunlarını dinlemek, çözüm üretmek ve yatırım alanları konusunda tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak üzere valilik bünyesinde 'Tek adımda yatırım bürosu' oluşturulduğunu hatırlatan Bekişoğlu, "Bu yerinde gelişmenin valilik tarafından bize bildirilmesinden hemen sonra federasyon olarak bu büroya elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Amacımız sürdürülebilir kalkınmaya dönük bir platformda, hep beraber çalışmak.Görevimiz, ulusal menfaatlerimiz doğrultusunda gözümüzü, kulağımızı, beynimizi açık tutmak" dedi. 

BUSİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Ceylan'ın sunduğu panelde konuşan Dünya Bankası Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Tunya Celasin, Dünya Bankası faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 185 üye ülkenin bulunduğunu, 100 ülkede 10 bin çalışanının olduğunu söyleyen Tunya Celasin, "Dünya Bankası'nın sahibi devletlerdir. Türkiye de Dünya Bankası'nın bir sahibidir. En çok hisseye sahip olan ülkesi yüzde 16.4 ile Amerika'dır. Daha sonra yüzde 7.5 ile Japonya, yüzde 5 ile Almanya ve Fransa geliyor. Türkiye'nin ise yüzde 0.58 oranında hissesi bulunuyor. Vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilebilmesi için yürütülen programlara destek veren Dünya Bankası, her ülkenin ihtiyacına uygun stratejinin oluşturulması için ortaklık oluşturur. Düyna Bankası, 2007 yılında 280 tane projeye finans sağladı. Banka borç verebilmek için kullanacağı parayı, sahip olduğu bonolardan, donör ve güven fonlarından, yatırımcılardan sağlıyor. Türkiye'ye 2008-2011 yılları arasında 6.2 milyar dolar stratejik kaynak ayrıldı" dedi. 

Dünya Bankası'nın yönetim işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi veren Celasin, sadece kredi verilmediğini, destek ve danışmanlık hizmetinin de sunulduğunu dile getirerek zengilikleri tartışılmaz olan Suudi Arabistan ile Kuveyt gibi ülkelerin de Dünya Bankası'na bu sebepten üye olduğunu belirtti. Dünya Bankası Proje ve İhale Uzmanı İbrahim Sirer, bankanın verdiği kredilerle yurtiçi ve yurtdışındaki ihalelere nasıl girilebileceği hakkında bilgi verirken, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası Ankara Şubesi Müşteri İlişkiler Yöneticisi Cemalettin Kitapçı da KOBİ'lere sunulan avantajlı kredi desteklerini anlattı.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 13:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?