Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Uludağ eteklerindeki Alaçam köyünde 7'den 70'e herkes kayak yaparken, köylüler Alaçam'ın pist uzunluğu ve güzellikleri ile 'Davos' olabileceğini belirttiler.
Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da tatilciler kaymanın ve karın keyfini çıkartırken, Alaçam köylüleri de bu zevkten mahrum kalmadı. Her evde kayak takımı ve snowboardun bulunduğu köyde, 7 den 70'e herkes kayak yapmaya başladı. 10 yıl önce bir kayak hocasının köye kayak takımı hediye etmesiyle başlayan merak, bugün herkesin vazgeçemediği bir tutkuya dönüştü. Köy sokaklarını traktör kepçesiyle ezerek kayak yapmaya elverişle hale getiren köylüler, güne kayak yaparak başlıyor. Köy meydanına ve
markete kayak, kızak ve şamrellerle giden köylüler, kışı keyifli hale getirmenin mutluluğunu yaşıyor. 70 yaşındaki insanların bile snowboarda binerek kayak yaptığı köyde, kız çocukları ise yaptıkları hareketlerle herkesi hayrete düşürüyor. Mahalli idarenin kayak yapılabilecek alanlar içerisinde gösterdiği Alaçam'da en büyük eksiklik ise telesiyejin olmaması.
TRAKTÖRLE TELESİYEJ ÇÖZÜMÜ
Yaklaşık 300 metrelik dik sokağı yürüyerek çıkmak zorunda kalan ve bu sebeple çabuk yorulup kaymanın zevkine varamayan köylüler, kısa sürede çözüm buldu. Bir traktörün kepçesine binerek veya traktörün arkasına bağlanan bir ipe tutunarak tekrar zirveye çıkmayı başaran köylüler, ardından kayarak aşağıya iniyor. Profesyonel kayakçıları aratmayan köylüler, yumuşak kar üzerindeki şovlarıyla profesyonel kayakçıları aratmıyor.
Diğer yandan Uludağ eteğindeki yamaç ise köyün çocuklarının en büyük eğlencesi oldu. Köyün erkeklerinin kayak yaptığı pistlerde, küçükler ve gençler de şamrel lastiklerinin üstünde karın keyfini çıkarttı. Köylülerin olası kayak kazalarına karşı aldıkları lastikli barikat ise gözlerden kaçmadı.
DÜNYANIN EN UZUN PİSTİ ALAÇAM
Yılın 4-5 ayını karla kaplı olarak geçiren köyde köylülerin kahvede oturmak yerine kayak sporuyla uğraştığını söyleyen Alaçam köyü azası Nevzat Aydın, Alaçam'ın Alpler'e rakip olabilecek bir potansiyele ve dünyanın en uzun pistine sahip olduğunu belirtti. Kurdukları 4 Mevsim Alaçam Kooperatifi sayesinde turizm bölgesi olabilmek için çalıştıklarını dile getiren Aydın, "Bu köyde 7'den 70'e herkes kayak yapmayı biliyor. Kışın kahvede oturmaktansa kayak sporuyla uğraşıyoruz" dedi.
Bölgenin kış turizmine elverişli olduğunu altını çizen Aydın, "Alaçam sağlı sollu kayıldığı takdirde 22 kilometrelik bir pist uzunluğuna sahip. Bu dünyada olmayan bir şey. 4 kilometrelik çıplak alanımız var. Dünyanın değişik ülkelerinden buraya gelip yatırım yapmak isteyenler var. Ancak biz bunun kendi devletimiz tarafından yapılmasını istiyoruz. Projelerimiz hazır. Tek istediğimiz bunları hayata geçirebilmek" diye konuştu.
DAVOS OLMAYA ADAY
Alaçam'ın gerek pist uzunluğu, gerekse güzellikleri ile Alpler'e rakip olabileceğini belirten Aydın, "Ancak bizim durumumuzu kimse bilmediği için bunu başaramıyoruz. Uludağ'daki kayak hocaları dünyanın en güzel pistinin Alaçam'da bulunduğunu belirtiyor. Valiliğimiz ve belediyelerimiz de Alaçam'ın 'Davos' olabileceğini her fırsatta dile getiriyor. İnşallah burası Davos'tan da, Alpler'den de güzel olacak. Projelerimiz hazır. Yatırım bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Alaçam köylüleri ise, Alaçam'ın Türkiye'nin değil dünyanın gözbebeği olduğunu iddia ederek, "Bunun için gereken tek şey planlama. Bu da yapıldığı takdirde yatırımcı buraya koşarak gelir" dediler.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |