3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Duran üniversitelilerle buluştu

DURAN ÜNİVERSİTELİLERLE BULUŞTU

Kozmetik ve hijyen sektörünün önde gelen markası İlkom’un Yönetim Kurulu Başkanı İlker Duran, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğrencileriyle buluştu.

Öğrencilerle sektördeki tecrübe ve birikimlerini paylaşan Duran, sanayi-üniversite iş birliği ile Türkiye’nin 2023 Hedeflerini yakalayabileceğinin altını çizdi. Kimya bölümü öğrencilerinin staj dönemlerini son derece verimli değerlendirmeleri gerektiğini belirten İlker Duran, ilgi duydukları alanlar üzerinde yoğunlaşmalarının gelecekleri için mühim olduğunu hatırlattı.

Sanayi-üniversite iş birliğine en fazla ihtiyacı olan sektörün kimya sektörü olduğuna dikkat çeken Duran, “Üniversitelerde yapılacak bazı müfredat değişiklikleriyle sanayici ve üretim müdürlerinin de bire bir öğrencilere ders vermesi öğrencilerin vizyonunun gelişmesi için önemli bir adım olacaktır” dedi. Üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin de özel sektör işleyişi hakkında fikir sahibi olması gerektiğini ifade eden Duran, doçentlik öncesinde öğretim görevlilerinin tercih edecekleri bir sanayi kuruluşunda en az bir yıl çalışmasının faydalı olacağını vurguladı.

Türkiye’nin kimya ile ilgili ihracat ve ithalat rakamlarını da değerlendiren İlker Duran, petrol ürünleri ve türevlerini çıkardıktan sonra Türkiye'nin kimya ithalatının 30 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, “İhracatımız ise 10 milyar dolar seviyesinde kalmaktadır. Daha da dikkat çekilmesi gereken konu, ihraç ettiğimiz ürünlerin ortalama kilogram bedeli 0,9 dolar iken, ithal ettiğimiz kimya maddelerinin ortalama kilogram değerinin 2 doların üzerinde olmasıdır. Yani üretimde kalite çıtasının yükseltilmesi gerekiyor. Bunun için de Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 için 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu anlatan Duran, bu hedefte kimya sektörüne düşen payın yüzde 11 olarak belirlendiğinin altını çizdi. Bu hedeflerin yakalanması için şimdiden yeni yatırımlara ve ilave kapasitelere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Duran, “Yine sanayi-üniversite iş birliğinin önemini bir kez daha vurgulayan bir gerçek ile karşı karşıyayız. Yüksek teknolojili yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına Türkiye’nin bir an önce başlaması gerekmektedir. Üretim-yatırım stratejileri piyasa şartları ile bilimsel veriler ışığında yeniden şekillendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kimya sektöründe Türkiye’nin dünya kimya devleri ile rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğunu da dile getiren Duran, “Bu iddianın arkasında Türk kimya sektöründe faaliyet gösteren bini aşkın KOBİ var” diyerek sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2011 Pazartesi 14:53:03
Güncelleme :3 Mayıs 2011 Salı 01:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?