29
Nisan
2024
Pazertesi
BURSA

'Edep yahu' dediler ama...

Bursa'da, Buhara'dan gelen Pir Emir Sultan adına 16'ncı yüzyılda Hoca Alizade tarafından yaptırılan Piremir Türbesi'ne giren henüz kimliği belirlenemeyen kişiler, yardım kasasındaki paraları alıp kaçtı.

Emir Sultan'ın da akrabası olduğu tarihi yapının kapılarını açmakta zorlanan hırsızların kapıyı açma gayretleri ise güvenlik kamerası tarafından anbean görüntülendi.Türbenin girişinde yeralan yazıdaki 'Edeple gelen edeple çıkar' yazısına da aldırış etmeyen hırsızların çaldığı kasada 150 TL civarında para olduğu tahmin ediliyor.

KAPIYI KIRARAK İÇERİ GİRDİLER

Geçtiğimiz yıllarda 2 kez hırsızların girdiği Yıldırım ilçesi Piremir Mahallesi'ndeki Piremir Türbesi'nde yine soygun oldu. Gece yarısı türbe önüne gelen 3 hırsız, soygun için işbirliği yaptı. Zanlılardan biri gözetleme yaparken ikisi türbe kapısına yöneldi. Demir parmaklıklar arasından türbenin içine bakan zanlılar, önce kapıyı yokladı. Kilidi kırmaya çalışan zanlılardan biri kilidi zorlarken bir anda kendini yerde buldu. Kilidi zorlayınca açamayan zanlılar, son olarak ahşap kapıyı tekmeledi. Kapıyı kırarak içeriye giren zanlılar türbe demirlerine zincirli olan kasayı yerinden söktü.

AÇAMADILAR, YANINDA GÖTÜRDÜLER

Kasayı açamayan zanlılar, diğer pencere önünde bulunan kasaya yöneldi. Kasayı da uzun uğraşlar sonunca yerinden çıkaran zanlılar, açamadıkları kasayı alıp kaçtı. Zanlılar, kabrin yanında bulunan dolapları talan ederek zarar verdi. Caminin kapısı kullanılamaz hale geldi. Tüm bu olanlar türbenin güvenlik kamerasınca saniye saniye görüntülendi.

'EDEP YAHU' YAZISI DA İŞE YARAMADI

Piremir Camii cemaati ise yardım kasasında yaklaşık 150 TL olabileceğini söylediler. Türbede duvara asılı olan 'Edep Yahu' ve 'Edeple gelen edeple çıkar' yazısı ise dikkat çekti. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda, hırsızların önce kameradan çekindikleri, ardından rahat tavırlarla kasayı soydukları görülüyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, türbede delil incelemesi yaparken, Cumhuriyet Savcılığı, zanlıların yakalanması için soruşturma başlattı.

PİREMİR Emir Sultan HAZRETLERİ KİMDİR?

Anadolu velilerinden. Asıl adı Mehmed'dir. Doğum tarihi ve yeri belli değildir. 1495'te Buhara taraflarından gelip Bursa'ya yerleşti. Emir Sultan hazretlerinin akrabası olduğu rivayet ediliyor. Öldükten sonra adına Hoca Alizade tarafından Piremir Camii yanına türbe inşa ettirildi. Türbenin mül¬kiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir. Duvarlardaki kesme kefeke taş ve tuğla işçiliğinden. Fatih devri eserlerinden olduğu anlaşılmaktadır. Revak ve pencere kemerleri, saçaklar ve duvardaki tuğla rozetler, camiye bitişik minaresi ile merdiven başları o devir mimarisi modelidir. Tek şerefeli minarenin külahı boğuntulu ve sivridir. Kubbesi kurşun ile kaplanmıştır. Yapının duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra moloz taşıyla örülmüştür. 1961 yılında esaslı bir onarımdan geçmiştir. Haremin üstü sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuş bir büyük kubbe ile örtülmüştür. Caminin bahçesinde bulunan ve 16. yüzyılda yapılan türbede. Pir Emir Sultan Mehmet'in mezarı bulunmaktadır.

...
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2013 Cuma 16:40:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?