4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Eğitim Bir-Sen'den tepki

Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, yeni atama yönetmeliğinin genç idarecilerin önünü kapattığını belirterek, atamalarda sadece sınav sonucunun ele alınmasının doğru olmadığını söyledi.

Eğitim Bir-Sen camianın sıkıntılarına çözüm aramaya devam ediyor. Yürürlükte olan idari atama yönetmeliğinin genç eğitimcilerin önünü tıkadığını ifade eden Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, "Geçmişte, isteyen istediği yere atanıyordu. Özellikle son yapılan değişikliklerde 'ek 2 formu' denilen puanlama yöntemi getirildi. Çalışma yılı ve kariyerine göre çeşitli puanlamalar yapılıyor ve puan esasına göre atamalar yapılıyor. Daha önce okul müdürünün tercihi vardı ve kiminle çalışacağına o karar veriyordu. Mantıklı olanda budur. İdarecilik teoriye dayanmayan bir iştir. Şimdi ki düzenlemelere göre idarecilik yapar mı? yapamaz mı? yöneticilik anlayışı nasıl, insan ilişkileri nasıl, bunlara bakmadan sadece sınavı kazananları atıyorsunuz. Diğer yanda tecrübesi olan işi bilen kişiyi açıkta bırakıyorsunuz. 2005 yılında yapılan müdür yardımcılığı sınavında başarılı olanlar öncelikli atanıyor. Biz sendika olarak yarı sınav, yarı kriterlerin ele alındığı bir atama düzenlemesi istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı bütün sendikalara 'nasıl bir idari atama yönetmeliği istiyorsunuz' diye sordu.

Kimse bizim dışımızda talebini bildirmedi. Biz objektif müdahalesiz atama yönetmeliği yapılmasını istedik. Burada gençlerin önü tıkanıyor. 20 yıllık öğretmenin puanı çok ve yeni göreve başlayan öğretmenin puanı yok. 20 yıllık öğretmen istediği okula girer ve görev alır. Gençler gelse göreve heyecanla yeni projelerle birçok çalışmaya imza atar. Hedeflere ulaşmak için bir takım düzenlemeler yapılmalı. Şu anki atama yönetmeliği puanı yüksek olan tecrübeli ama heyecanı kalmayan ununu elemiş idarecilere hitap ediyor. Biz ilk defa yönetici olacak genç, kaliteli dinamik öğretmenleri ele alacak çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Bursa'da müdür baş yardımcılığı için 79, müdür yardımcılığı için 517 kadro var. Müdürlükler içinde 200'e yakın olmak üzere ilimizde toplam 800'e yakın görevlendirme var. Türkiye'de 60 bin görevlendirme var. İdari atama yönetmeliğinin kanunla yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

DİĞER EĞİTİM SENDİKALARINA SİTEM

Sendika olarak sürekli yeni fikirler üreterek, bakanlığa bildirdiklerini belirten Şeker, "Meslektaşlarımızın meselelerinin çözümü için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Diğer eğitim sendikaları sadece mahkemeye gitme, yapılan çalışmalara engel olma gibi davranış içerisindeler. Bir sendika başkanı 'Bursa'da idari atamalara şaibe karıştı' diye açıklamalarda bulundu. Kesinlikle idari atamalara birisinin müdahil olması mümkün değil. Hiç kimse idari atamalarda nereye kimin başvuru yaptığı görmek mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir dönemde sendikaların, il milli eğitim müdürlüğünün ilçe milli eğitim müdürlüklerinin müdahil olması mümkün değil. Biz kendi aramızda bir çalışma yaptık. Biz arkadaşlarımıza başvurularda acele etmemeleri gerektiğini söyledik. Sınavı kazanan birisi başvuru yaptığı takdirde diğerinin puanı kaç olursa olsun sınava giren yerleştirilecekti. Biz arkadaşları sınavı kazananların başvuru yapmadığı yerlere yönlendirdik. Bu tamamen karşılıklı rıza çerçevesinde yapılmış yönlendirmelerdir. "Arkadaşlara siz acele etmeyin. Biz il, ilçe milli eğitim müdürlüklerinden öğrenip size öyle tercih yaptırırız" gibi bir tutum içerisinde olmadık. Kim hak ediyorsa o arkadaş gitsin. Çalışmamızı yanlış anlayıp, kamu oyuna açıklamalar yapmak doğru değil" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 09:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?