3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ekmeklik buğdayın tonu 530 TL

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, 2009 yılı ekmeklik buğdayın tonunun 530 liradan alınacağını, ayrıca çiftçiye ton başına 50 lira prim verileceğini açıkladı.

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Karacabey Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) düzenlediği basın toplantısında, 2009-2010 dönemi hububat müdahale alım fiyatları ve uygulanacak politikaları açıkladı.

Milletvekili Koyuncu, ekmeklik Anadolu kırmızı sert buğdayın tonunun alım fiyatının Haziran-Temmuz aylarında 500 lira, Eylül'de 510 lira, Ekim'de 520 lira, Kasım'da ise 530 lira olarak belirlendiğini, 2007 ve 2008 yıllarında 45 lira olan prim ödemesinin 2009 yılı mahsulü için 50 lira olarak tespit edildiğini söyledi. Koyuncu, "530 lira artı 50 lira prim dikkate alındığında üreticilere 580 lira ödeme yapılmış olacak" dedi.

Fiyat, prim ve alım kriterlerindeki iyileştirmeler dikkate alındığında üretici geliri açısından yüzde 8.5 civarında bir artış olduğuna dikkat çeken Milletvekili Koyuncu, "TMO'nun satış fiyatları, 1 Kasım 2009'dan itibaren 575 lira ve 1 Aralık 2009'dan itibaren 585 lira olarak belirlendi. ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde mahsulünün tamamının alınması hedeflenmiştir. Ayrıca, bu yıl ilk kez yeni alım sisteminde önceki dönemlere göre üretici lehine yüzde 2 oranında iyileşme sağlanmıştır. Bunlar Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde bu sene ilk defa, 1 Kasım'dan itibaren tüccar ve sanayiciden de alım yapılması planlanmaktadır. Tüccar ve sanayicilerden, müstahsil makbuzu ile belgelenmek ve asgari 80 ton olmak kaydıyla müdahale alımı yapılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, buna ilişkin uygulama esasları bilahare TMO internet sitesinde yayınlanacaktır" diye konuştu.

Koyuncu, mahsul bedellerinin 1 ay içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını söyledi. Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde yüzde 3 avans ödeneceğini, ürünün geri çekilmesi halinde ise depo kira ücreti alınmayacağını aktaran Milletvekili Koyuncu, "Makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların, ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satmamaları halinde kredi faizinin yüzde 25'lik kısmı TMO tarafından karşılanacak. Kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanlar da belirlenecek esaslar dahilinde, yerinde emanet alım sistemi kapsamında, makbuz senedi karşılığı kredi kullanabilecekler. Müdahale alım fiyatlarını belirlerken, maliyetleri, enflasyon oranını, üretim miktarını, dünya piyasalarındaki gelişmeleri, geçtiğimiz yıl fiyatlarını ve üretimin sürdürülebilirliğini dikkate aldık. Üreticilerimizin TMO işyerlerinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini tarım müdürlüklerinde güncellemeleri ve TMO'nun belirlediği bankalarda hesap açtırarak, buralardan alacakları banka kartları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi kendisine getirilen bütün ürünü alacak, bu doğrultuda 204 sabit, 96 geçici ekip olmak üzere toplam 300 noktada alım yapacak" dedi.

Milletvekili Ali Koyuncu ve beraberindekiler, daha sonra Karacabey Toprak Mahsulleri Ofisi'nin tesislerini gezdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 17:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?