1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

El emeği kösele terliklere ilgi artıyor

Kösele ve kuzu derisinden yapılan mercan terlik ve evlerde giyilen yemeni ayakkabıları, yeniden ilgi görüyor. 

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, babası İbrahim Yenisoy'dan devraldığı yemeni imalatını 45 yıldır sürdüren Ekrem Yenisoy, Cuma Mahallesi'ndeki iş yerinin 60 yıldır Halk Caddesi'nde faaliyet gösterdiğini söyledi. Her gün bir takım, 5 çift ürünü el emeğiyle ürettiğini belirten Yenisoy, "Ev içinde giyilen mercan terlik ve yemeni, tamamen tabii malzemelerden imal ediliyor. Tabanı mandaların sert derisinden, köseleden oluyor. Üst kısımları ise yumuşak kuzu derisinden yapıyoruz. El işi dikişle sağlam bir şekilde oluyorlar. 

Taban ve iç astarı ise yine çok yumuşak ve ince kuzu derisinden oluyor. Tamamen tabii ve el yapımı olan bu terlikleri 12 ila 15 YTL arasında fiyatla satıyoruz. Yemeni ise şu zamanda mehter takımı üyeleri ve folklorcuların kullandıkları tamamı deriden, ancak arka tarafı da kapalı olan ayakkabı benzeri bir üründür. Etrafını özel olarak elde dikişliyoruz. 

Tamamen el yapımı bu ayakkabıları, evde giymek için vatandaşlar da alıyor. Çok sıhhi oldukları, vücut elektriğini toprak zemine aktardıkları için birçok eski insanın yanı sıra gençler de artık yemeni ve mercan terlik kullanmaya başladı. Siyah, kahve rengi, kırmızı renklerdeki yemeni ve mercan terlikleri Bursa'nın dışında Safranbolu, Kapadokya gibi tarihi yörelerdeki yerli ve yabancı turistler için de yolluyoruz. Türkiye'deki bütün folklor ve mehter takımlarına ayakkabı dikiyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 13:04:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?