4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Elektrik tüketimi yüzde 48 azaldı!

Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde Renault ve Bosch gibi dev firmaların üretimlerini durdurması ile aralık ayı elektrik kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azaldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, 2007 yılı Aralık ayında 66 milyon kilowatt saat elektrik tüketilen Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde, 2008 yılı Aralık ayında tüketim 35 milyon kilowatt saatte kaldı. 2008 yılı Temmuz ayında 75 milyon kilowaat saat ile en yüksek değere ulaşan Bursa Organize Sanayi elektrik tüketimi, ekim ve kasım aylarından itibaren düşüşe geçti. En büyük düşüş ise aralık ayında yaşandı. 

İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, krizin rakamlarla ortada olduğuna dikkat çekerek, "Sanayi Bölgesi'nde elektrik tüketiminin düşmesinde ana faktör, otomotiv ve yan sanayinin durmasıdır. Renault ve ona yedek parça veya ürün üretenlerin durması, tekstilin de kapasite kullanımlarını düşürmesi neticesinde bu tablo yaşanıyor. Doğalgazdan elektrik üreten devlete ait Bursa Ovakça ve özel kombine çevrim santralleri, doğalgaz krizi yaşanan bu günlerde elektrik talebindeki düşüş sebebiyle çalıştırılmayabilir. Böylece konutlarda gaz sıkıntısı olmaz. Elektrik tüketimindeki azalma, Bulgaristan üzerinden gelmeyen gazı karşılamaya yetecek seviyededir. Bu duruma sevinecek miyiz, üzülecek miyiz bilemiyoruz. Doğalgaz krizinden kurtulduk ancak elektrik tüketmeyen, çalışmayan bir sanayi yapısı var" diye konuştu.

"KRİZDEN DEVLET DE ETKİLENİYOR, VERGİ TAHSİLATLARI AZALIYOR"
Dünyada yaşanan ekonomik krizi her kesimin ortaklaşa göğüslemesi gerektiğine işaret eden Celal Sönmez, hükümetin de elinden gelen bütün gayreti gösterdiğine inandığını ifade ederek şunları söyledi: "Biz sivil toplum kuruluşları olarak 1.5 ay önce bütün ilgili bakanlarla karşı karşıya geldik. Bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de hazırlıklı olması lazım. Göğüslenmesi gereken bir sıkıntı. Sanayicisi ile işçisi ile göğüslemek gerekir. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. 'Bu kriz bana değmesin' durumu yok. Devlete bile değecek. KDV tahsilatları düşüyor, şirketlerin bilançoları kötüleşiyor, kurumlar vergileri de düşecek. Çalışmayan, üretim yapmayan firmada, amortisman, faiz yükü devam ediyor. İşçileri de çıkarmadıysanız yük daha büyük devam ediyor. Ham madde aldıysan finansal maliyeti üzerinde duruyor. Tabii ki bilançon zarar edecek. Devletin vergi tahsilatları da azalacak. Türkiye'nin çıkardığı bir kriz değil, dünyada yaşanan bir krizdir. Biz de bu krizden nasibimize düşeni alacağız."

"HÜKÜMET TEDBİRİNİ ALIYOR"
Hükümetin tedbir almadığı görüşlerine katılmadığını belirten Sönmez, "Odalar Birliği'nin yaptığı 5 şura toplantısı vardı. 1.5 ay evvel ekonomi ile ilgili bütün bakanlarla bir araya geldik. Başta Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren olmak üzere, reel sektörün sıkıntılarını gayet iyi bildiklerini, yönetmek için de ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. Bizimle ilgilenmiyorlar, toplum psikolojisidir. Bu sıkıntıları anlattık. Başka bir temsilci grubu gitti, onlar da anlattı. Hepsini biliyorlar. Ancak insan
her zaman yapmak istediğini yapamıyor. Türkiye'nin de gerek teknik, gerek idari, gerek mali açıdan çözemeyeceği bazı sorunlar vardır. Hükümette Erdoğan, Demirel, Özal olmuş, değişen bir şey yok. Sonucunda bir fatura ödenecek. Bunu Türk toplumu ödeyecek. Dünya toplumları ödüyor. 1-2 kişiyi sorumlu tutamayız. Ben hükümetin çalıştığına, ellerinden geleni yaptığına inanıyorum" diye konuştu.

Kriz dönemlerinde şirketlerinde yapması gereken önemli manevralar olduğuna dikkat çeken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, "Biz basiretli birer sanayici olarak kendi işletmelerimizde de bazı önemli manevralar yapmak durumundayız. Şahsi olarak yapmamız gereken işler var. Yatırımın yerine göre küçültülmesi, likit durumunun ayarlanması, işletmedeki verimliliğin sağlanması, stok seviyesinin ayarlanıp hammadde yükünün dengelenmesi lazım. Yıllık izinlerin kullandırılmasından, yeni pazar arayışına kadar birçok operasyonun işletmelerde başarıyla yürütülmesi gerekiyor. Bu hükümet mi pazarları kapattı? Otomobil fabrikaları durdu. Otomotivde neden pazar farklılaştırılması yapılmadı?" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 23:51:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?