6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Elektrikli araçlar görücüye çıktı

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Bursa'da düzenlenen Temiz Enerji Fuarı'nda elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan araçlar görücüye çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Su Vakfı tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) iş birliğiyle gerçekleştirilen '8. Ulusal Temiz Enerji Günleri' (UTEG) kapsamında Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuaye Alanı'nda Temiz Enerji Fuarı düzenlendi. Açılışını Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı fuarda, enerji alanında faaliyet gösteren özel firmalarla kamu kurumları stant açarak davetlileri bilgilendirdi.

Fuar alanına stant kuran Fiat, Bursa'daki TOFAŞ fabrikasında geliştirdiği ticari versiyondaki ilk elektrikli aracı Doblo EV'yi de görücüye çıkardı. Firma görevlileri katılımcılara araç hakkında teknik bilgi verdi. 150 kilometrelik menzile sahip aracın, 100 kilometreye 9.6 saniyede eriştiğini belirten yetkililer, 750 kilogram yük kapasitesi bulunan aracın batarya ömrünün ise 10 yıl olduğunu kaydetti. Normal olarak 7 saatte şarj olan bataryaların 45 dakikada hızlı şarj edilebildiğini anlatan yetkililer,

enerji geri kazanımlı fren sistemine sahip aracın elektronik olarak sınırlandırılmış azami hızının ise 110 kilometre olduğunu ifade etti.

Rüzgar, güneş ve hidrojen gibi çevreyi kirletmeyen alternatif enerji kaynaklarını tanıtmak amacıyla Türkiye yollarına çıkan 'mobil ev' projesi 'H2 Ekokaravan'ın son durağı da Merinos AKKM oldu. 8. Ulusal Enerji Günleri (UTEG'10) kapsamında fuar alanında sergilenen 'ekokaravan'a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Rüzgar ve güneşi kullanarak azami 3.8 kilovata kadar kendi enerjisini üreten ekokaravan, mutfak gereçleri, klima, televizyon gibi elektrikli aletler için gereken tüm elektrik enerjisini, rüzgar ve

güneşten elde ediliyor. Rüzgar veya güneş, ya da her ikisi birden yeterli düzeyde değilse hidrojen-yakıt pilleri devreye giriyor. Su ve hidrojeni ayrıştıran 'elektrolizör' sayesinde, hidrojen yakıt pilinde depolanıyor, yakıt pilleri elektrik ihtiyacında devreye giriyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü iş birliğiyle tasarlanan 'H2 ecocart' prototipi de davetlilerin ilgisini çekti. Genellikle havaalanlarında ve kamu alanlarında yaşlı ve engellilerin dolaşımını kolaylaştırmak için kullanılan yolcu arabaları, genellikle uzun şarj süresi olan batarya paketleri ile güçlendiriliyor. H2 ecocart, hidrojen yakıt hücrelerinin avantajlı bir şekilde güneş enerjisiyle taşıtlara entegre edilebileceğini gösteriyor.

Bu arada Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu'nun geliştirdiği güneş enerjisi ile çalışan 'Timsah' isimli araç da büyük ilgi gördü.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2010 Perşembe 10:47:04
Güncelleme :2 Aralık 2010 Perşembe 11:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?