4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Elektronikçiden büyük buluş

Bursa'da ilkokul mezunu bir elektronikçi, Türkiye'de ilk defa kendi çabasıyla 700 metre derinliğe inebilen sondaj kamerası üretti.

Cihazın 150 derece sıcaklığa dayanabildiğini ve dünyada en fazla derinliğe inebilen kamera olduğunu iddia eden Ersoy Tunç, "Ben bu işin okulunu okumadım ama ilkokul mezunlarının da neler yapabileceğini gösterdim" dedi.

Bursa'nın Nilüfer ilçesi Ulucadde'deki iş yerinde elektronikçilik yapan ilkokul mezunu Ersoy Tunç, yüzde 100 yerli malı sondaj kamerası üretti. 12 yaşından beri elektronik eşyalarla iç içe yaşadığını belirten Ersoy, kameranın 700 metre derinliğe kadar her türlü suda görüntü çekip 150 derece sıcaklıktaki ortamlarda bile kayıt yapabildiğini dile getirdi.

Türkiye'de ilk defa kendisinin ürettiği sondaj kamerasının çok sayıda mühendisin dikkatini çektiğini kaydeden Tunç, cihazın 1,5 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Cihazın seri üretimini yaparak Türkiye sermayesine destek sağlamak istediğini ifade eden Tunç, "Ben ilkokul mezunuyum. Bunu bir işletmenin isteği üzerine yaptım. İlk önce Türkiye'de bir firmanın sondaj kamerası üretip üretmediğini araştırdım.

Hiçbir Türk firmasının bu cihazı üretmediğini öğrendiğimde, hemen iş başına geçtim. 1,5 yıllık çalışmanın ardından cihazı üretmeyi başardım. Bundan sonraki hedefim bu cihazı geliştirmek. Her türlü su ortamında çalışmaya uygun bu cihazda kaydedilen görüntüleri bilgisayar ortamında izleyebilirsiniz. İnsanların daha iyi hizmet alabilmesi için uğraşıyoruz" diye konuştu.

Cihazının taklidinin de yapıldığını belirten Tunç, örnek alınıyor olmasına sevindiğini kaydetti. Birçok mühendisin, ilkokul mezunu olmasına rağmen bu cihazı ürettiğine şaşırdığını söyleyen Tunç, "Cihazımın taklitlerinin yapılması beni sevindiriyor. Bu güzel bir şey. Devletin üst kademesindeki insanların bizi görmeleri için güzel bir başarı elde ettik. Biz bu işin okulunu okumadık. Şu cihazın özelliklerini artırmak istiyorum. İlkokul mezunlarının da başarılar elde edebileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

Cihazın şu an 700 metre derinliğe kadar dayanabildiğini kaydeden Tunç, "Hedefim bin 200 metreye kadar inmek. Yurt dışında 200 metreye kadar inebiliyorlar. Bundan sonra daha iyi çalışmak istiyoruz. Cihazımın seri üretimi için teşvik olursa, daha başarılı çalışmalar yaparım. Şu anlık 6 cihazım var. 4 tanesini ben kullanıyorum. 2 tanesini müşterilerimize kiraladım. Cihazlarımızı ayrıca ihtiyacı olan vatandaşlara kiralayabiliyoruz. Ben sadece yetkililerin bana ve benim gibilerine sahip çıkmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.
Aynı iş yerinde çalışan Kadir Tırpan ise Türkiye'de bir ilki gerçekleştirilen Ersoy Tunç'a manevi yönden destek verdiklerini belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 16:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?