4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Emeğine mi yansın ağaçlara mı?

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Doğanyurdu köyünde bir çiftçinin 3 yıldır uğraştığı meyve bahçesine giren kimliği belirsiz kişi veya kişiler, yüzlerce ağacı baltayla keserek kayıplara karıştı.

Ağaçlarının belirli aralıklarla kesildiğini belirten çiftçi Dursun Kolay (53), her yola başvurmasına rağmen bir sonuç alamadığını söyledi. Herhangi bir düşmanının olmadığını, bunun neden kendisine yapıldığını bilmediğini belirten Kolay, "2007 yılından itibaren belirli aralıklarla ağaçlarım kesiliyor. Bunun için her yola başvurdum fakat bir çare bulamadım" dedi.

Şu ana kadar yaklaşık bin ağacının baltayla kesildiğini anlatan Kolay, "Ağaçlarım bir günde kesilmedi. 2007 yılında 600, 2008 yılında 300, 2009 yılında da yaklaşık 100 ağacım kesildi. En son 20 gün önce yaklaşık 100 ağacım daha kesildi. Meyve ağaçları kolay kolay yetişmiyor. Böyle vicdansızlık olur mu? Bir meyve ağacı 8 -10 yılda yetişiyor. Yılların emeğini bir anda tuz buz ettiler. Buradaki köylerin geçim kaynağı meyvecilik. Ağaçlarımız olmazsa biz hiçbir şeyiz" diye konuştu.

Saldırıyı yapanların vicdansız olduğunu ifade eden Doğanyurdu Köyü Muhtarı Muhittin Tiryaki ise bu tür olaylarla gündeme gelen bir köyün muhtarı olmaktan utanç duyduğunu belirtti. Köyde saldırıyı kimin yaptığına dair bilgisi olan insanlar bulunduğunu öne süren Tiryaki, "Bu olayın üzerine gidilirse failleri bulunacak. Bunu kimin yaptığını bilenler var ama suskun kalıyorlar. Eğer konuşursak bizim de ağaçlarımız kesilir diye korkuyorlar" dedi.

Ağaçların gece geç saatlerde kesildiğini belirten Tiryaki, "Ağaçları gece kestikleri için kimse görmüyor. Baltayla kesildiği için de kimse bir şey duymuyor. Kamera koymayı düşündük, yapamadık çünkü tarlalara kadar elektrik getirmek lazım" dedi.
Konunun aydınlanması için muhtar olarak birçok yere başvuruda bulunduğunu kaydeden Tiryaki, "İnegöl Kaymakamı'nı, jandarma komutanını, emniyet birimlerinin temsilcilerini köyüme çıkardım. Nasihat etsinler belki düzelir diye düşündüm. Sağ olsun geldiler ama faydası olmadı. Geldiklerinden bir hafta sonra tekrar ağaçlar kesildi. Artık yapacak bir şeyimiz kalmadı. Yetkililerimizin buna bir çare bulmalarını istiyorum" dedi.

Meyve ağaçlarının sigortasının olmadığı öğrenilirken, jandarmanın konuyu araştırdığı belirtildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 11:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?