7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Emek Platformu üyelerinden eylem

Emek Platformu'nun Emek Platformu'nun Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın yasalaşmaması için aldığı karar gereği Bursa'da yürüyüş yapıldı. 

Ünlü Cadde'de toplanan sendika üyeleri, Orhangazi Parkı'na kadar sloganlar atıp, dövizler taşıyarak yürüdü. Polis ekiplerinin yolun yarısını trafiğe kapattığı yürüyüş sırasında, bazı araç sürücüleri korna çalarak tepki gösterdi. Bazı esnafın alkışlarla desteklediği yürüyüşte, sendika üyelerinin 'Bir ekmeğe muhtaç öldü', 'Emekli olmadı, rahmetli oldu' yazılı kartondan yaptıkları tabutu taşımaları dikkat çekti. 

Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının, çalışanlar, emekliler ve hak sahipleri için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına sebep olacağını savundu. Emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan ve kazanılmış hakları geriye götüren tasarının, sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu ileri süren Kanca, "Tasarıyla yapılan düzenlemeler, ülkede yaşanan herkesi olumsuz etkileyecek. Sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da imkansız kılacaktır. Oluşturulmak istenen sistemle, mevcut sistemdeki hakların korunduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddia tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü bu tasarının yasalaştığı tarihten itibaren herkes bu yasa kapsamında çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecektir. Ayrıca tasarı yine iddia edildiği gibi çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamamakta, aksine var olan farklılıkları derinleştirmektedir" dedi. 

Düzenlemeyle, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırının kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim gün sayısının 7 binden 9 bine yükseltileceğini belirten Kanca, "Fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları bazı sektörlerde ellerinden alınmaktadır. Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise bin 800 güne yükseltilmektedir. Aylık bağlama oranı yüzde 2'ye indirilmektedir. Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak kat sayının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınacaktır. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmaktadır. Çalışan ve ölüm geliri alan çocuksuz dul eş aylığı yüzde 50'ye düşürülmektedir" diye konuştu. 

Emekli aylıklarının yükseltilmesinde yalnızca enflasyon oranındaki artışın dikkate alınacağından emekli, dul ve yetimlere refahtan pay verilmeyeceğini iddia eden Kanca, "Yetim kız çocukları için ödenmekte olan evlenme yardımı, yetim aylığının 12 katına düşürülmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülmektedir. Toplumun büyük bir bölümü sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulacaktır. Bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir" şeklinde konuştu. 

Meydanda toplanan yüzlerce kişi, Kanca'nın konuşmasını sık sık sloganlar atarak keserken, topluluk olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 17:18:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?