4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Emirsultan'da çalışmalara devam

Belediye tarafından Emirsultan'da başlatılan kentsel dönüşüm projesi hukuki eksiklikler tamamlanarak yeniden start alırken, estetik anlamda küçük rötuşlar yapılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha önce üstü açık olarak yer altına alınması planlanan yolun 1.5 metre daha derine çekilerek, cami önünden alana geçişin köprülerle değil, tamamen düz zeminle yapılması için talimat verdi. Araçlar böylece giriş ve çıkışları biraz daha uzayacak olan tünelden geçecekler. Ancak düzenleme ile 3 bin metrekare civarında olan rekreasyon alanı miktarı, bu derinleştirme ile 5 bin metrekare civarına ulaşacak. İhale ile alakalı hukuki meseleler de çözülerek, müteahhidin yeniden işine devam etmesi temin edildi.

Bu arada yıkılan apartmanların yerine yapılacak olan arka taraftaki binaların küp şeklindeki dış silüetlerinin de bölgenin tarihi silüetine uydurulması için çalışma başlatıldı. Mimarların halen üzerinde çalışma yürüttüğü silüet düzenlemesi ve 7 kata çıkan yüksekliklerin azaltılmasında bir netice alınabilirse, bina seviyeleri en fazla 5 kat olacak. İlk projede 3 katla başlayan yeni apartmanlar 7 kata kadar yükseliyordu. Bu yükseklik arkadaki bina sahiplerini de rahatsız ediyordu.

Diğer taraftan Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Vakıf Eserleri Müzesi yapılması planlanan tarihi Emirsultan Hamamı'nın fonksiyonunun kafetaryaya dönüştürülmesi düşüncelerine Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu'ndan (BESSK)tepki geldi. 300 metrekare civarında olan ve trilyonlarca lira harcanarak restore edilen tarihi hamamın, binanın ufak çaplı oturması ile meydana gelen iç sıvalardaki çatlardan sonra kafeteryaya çevrilmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten BEESK Başkanı Mimar Zafer Ünver, müzenin fonksiyonunun daha önemli olduğunu söyledi.

Ünver, "Bu müze düzenlemesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden tahsisat çıktı. Vitrinler yapılarak, tamiri biten eserlerin konulabileceği güzel bir mekanın, kira geliri düşünülerek kafeterya yapılmaya çalışılması yanlış. Camilerden toplanan yüzlerce değerli ecdat yadigarının Bursa'nın en fazla ziyaret edilen bir mekanı olan Emirsultan'da sergilenmesi fikri çok doğru bir karardır. Çay ocağı işletmeciliği açık havalara uygun başka mekanlarda rahatlıkla yapılabilir. Geliri düşünüp müze fikrinden vazgeçmek yanlış bir karar olur" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 14:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?