4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Emirsultan'da 'Pilavacılar' uyandırıyor

Bursa'nın Emirsultan semtinde davul çalan davulculardan bir kısmının davulunun patladığı, bir davulcunun çarpıldığı, bir diğerinin de sakat kalıp 2 gün sonra hayatını kaybettiği rivayeti üzerine, bu semtte oturan vatandaşlar bastonlu görevli tarafından kapıları çalınarak sahura kaldırılıyor.

"Pilavacı" diye tabir edilen bir görevli, apartman dairelerinin zillerine basarken, eski evlerin de kapılarına bastonla vurup oruç tutanları sahura kaldırıyor. Mahallenin pilavcısı olarak görevlendirilenler, davul çalınmamasının Peygamber Efendimizin soyundan gelen Emirsultan Hazretleri'ne saygının bir ifadesi olduğunu, bu semtte alkolün de satılmadığını bildirdi.

Görevliler, "İnsanlarımız, bu civara geldiğinde davul sesi kesilir, içinden fatihalar okurlar. Bu adetin devam etmesi, geleneğin sürdürülmesi çok hoş bir olaydır. Semtimizde alkollü içecek de satılmaz. Söylentilerin aslı yoktur. Gelenek olduğu için halen bu şekilde mahalle sakinlerimizi sahura kaldırıyoruz" diye konuştu.

35 yılı aşkın süredir pilava geleneğini sürdürenler ise, sabaha karşı kapıların zillerine basıp kapılara bastonla vururken, "Haydi pilava" diyerek vatandaşları uyandırıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 12:08:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?