6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

En büyük kapasite Bursagaz'da

BURSAGAZ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPASİTELİ İSTASYONUNU KURDU

Bursa halkının güvenliğini sağlamak için yatırımlarına devam eden Bursagaz, Türkiye'nin en büyük çalışan istasyonunu kurdu.

2008 yılında Almanya'da enerji sektöründe faaliyet gösteren EWE AG'nin en büyük hissidarı olduğu Bursagaz, güvenli ve sürekli doğalgaz arzını sağlama yönünde attığı adımlara bir yenisini daha ekleyerek, 2010 yılında Türkiye’nin çalışan en büyük kapasiteli istasyonunu Bursa halkının hizmetine sundu.

Bursagaz İşletme Müdürü Mustafa Ceyhan, 30 yıllık projeksiyon çalışması çerçevesinde 2006-2033 yılları arasında Bursa'nın büyümesi, imar planları, sanayinin doğalgaza geçiş oranları, mevsimsel faktörler gibi bir çok kriter göz önüne alarak hazırlanan plan çerçevesinde öngörüler oluşturduklarını, bu tahminler sonucunda yeni istasyon projesinin ortaya çıktığını belirtti.

Ceyhan, yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda yeni istasyonun 800.000 m3/saat kapasiteli olması gerekliliğinin ortaya çıktığını ve böyle bir istasyonun varlığının aynı zamanda ana dağıtım istasyonunu risklere karşı yedeklemek açısından önem arz etiğini belirti. Aynı proje çerçevesinde Mudanya’ nın gazlanması sonucu bu bölgeyi besleyecek 145.000 m3/saat kapasiteli bir şehir dağıtım istasyonu yapımının da gerçekleştirildiğini belirten Ceyhan, “Bu kapsamda işe başlama projelerinin hazırlanması ve Botaş’a sunulması ilk yapılan çalışma olmuştur. Bu aşamada kullanılabilecek ekipman ve malzemelerde en modern teknolojiyi kullanacak şekilde projelendirme yapıldı. Bilgi ve tecrübelerimize dayalı olarak bazı kritik ekipmanlarda marka ve model belirtilmiştir. Ayrıca regülatör ünitelerinde orifis plate plakaları kullanılacak şekilde projelendirme yapıldı. 2008 yılında başlayan ve yaklaşık 4 dönümlük bir arazi üzerinde inşaatı gerçekleşen istasyona 2009 yılının aralık ayında Botaş tarafından oluşturulmuş olan bir komisyonca kontrolü yapılarak gaz açma yetkisi verilmiştir. 10 milyon TL’den fazla bir maliyete sahip olan iki yeni istasyon sayesinde hem katma değer oluşturuldu, hem de Bursa’nın gaz arzı güvence altında olduğu bir kez daha kanıtlandı" dedi.

BURSAGAZ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPASİTELİ İSTASYONUNU KURDU
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 16:44:04
Güncelleme :23 Mart 2010 Salı 17:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?