4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

En küçük kutsal emanet

EN KÜÇÜK KUTSAL EMANET

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Coşkun Ak'a dedesinden kalan minik Kur'an-ı Kerim, görenleri hayrete düşürüyor.

Boyu 2.7 santimetre, eni 2 santimetre kalınlığı ise 1.3 santimetre olan Kur'an-ı Kerim, boyutlarıyla dikkat çekiyor. Dünyada sadece Çin'de bulunduğu belirtilen en küçük Kur'an-ı Kerim'le aynı boyutta olduğu belirtilen bu tarihi eser, araştırılmayı bekliyor.

Prof. Dr. Ak, Kur'an-ı Kerim'in ailesinde yüzyıldan fazla bir süredir bulunduğunu belirterek, "Bu kutsal emanet, anneme köy imamı olan babasından kalmış. Annem I. Dünya Savaşı'nda doğmuş ve evlendikten sonra 12 yıl çocuğu olmamış. Bu Kur'an-ı Kerim anneme çocuğu olsun diye verilmiş. Ardından annem 2 çocuk dünyaya getirmiş ancak ikisi de ölmüş. Daha sonra ben doğmuşum. Bu nedenle bir bakıma ailemin ilk çocuğuyum diyebiliriz. O zamanlar annem bu Kur'an'ı nazarlık niyetine bana takardı" dedi.

Prof. Dr. Ak, daha sonra varlığını unuttuğu Kur'an-ı Kerim'i kız kardeşinin annesinin kendilerine bıraktığı şekilde sakladığını ve son aile ziyareti için gittiği Erzurum'da kendisine verdiğini söyledi.

Kur'an ile ilgili araştırma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ak, "Kur'an-ı Kerim'in boyu 2.7 santimetre, eni 2 santimetre, kalınlığı ise 1.3 santimetre olarak belirlenmiş. Hicri 1494, yani 1682 yılında yazılan Hafız Osman Hat'ının fotoğraf metoduyla çoğaltılan bir nüshası. Ayrıca bu Kur'an'lar Osmanlı sancaklarında taşındığı için 'Sancak Kur'an'ı' olarak nitelendirilmiş. Kitaptaki mühürler çok küçük olduğu için çoğaltılma tarihini ise bilmiyoruz. Yine iddia edildiğine göre Çin'de bulunan dünyanın en

küçük Kur'an'ı ile aynı boyutlara sahip" diye konuştu.

Prof. Dr. Ak, bugüne kadar bu boyutlarda Türkiye'de ikinci bir örnek bulunmadığını, kendisinin de bu boyutlarda başka bir Kur'an görmediğini dile getirerek, bu konunun uzmanlar tarafından araştırılması gerektiğini vurguladı. Kendisinin de araştırma yapacağını ancak diğer araştırmacılardan destek beklediğini belirten Prof. Dr. Ak, Türkiye'deki tek örnek olmasının ispatlanması halinde sonsuza kadar muhafaza ve sergilenmesi için gerekli kurumlara bağışlayacağını da sözlerine ekledi.

EN KÜÇÜK KUTSAL EMANET
EN KÜÇÜK KUTSAL EMANET
EN KÜÇÜK KUTSAL EMANET
EN KÜÇÜK KUTSAL EMANET
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 11:01:01
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 13:14:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?