7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

En okur-yazar belediye; Osmangazi

Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) Kayseri'de gerçekleştirilen dönem sonu toplantısında, simge ilçe sıfatıyla tarihi miras çalışmaları incelenen Osmangazi Belediyesi'ne, 'Türkiye'nin en okur-yazar belediyesi' unvanı verildi.

Kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yol kat eden TKB, dönem sonu seminerini 19-22 Aralık tarihleri arasında Kayseri'de yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde gerçekleşen seminerde, son 5 yıl içinde alanlarında uzmanlaşarak diğer belediyelere örnek duruma gelmiş, bir anlamda simge olmuş belde, ilçe, il ve büyükşehir belediyelerinin çalışmaları incelendi.

Osmangazi Belediyesi, ilçeler arasında en yoğun çalışmanın yapıldığı belediye olarak bu alanda yaptığı çalışmaları anlattı. Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Vardar'ın yaptığı sunum, TKB üyelerince alkışlandı. TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Osmangazi Belediyesi bu alanda yaptığı çalışmalarla hem Türkiye'nin, hem de TKB olarak bizim gururumuzdur. Tarihi mirasın korunması noktasında önce ilgili birimlerini kurdular ve uzmanlaştılar. Ardından tüm röleve ve restorasyon projelerini kendileri hazırladılar. Dışarılara üçüncü sınıf projeler hazırlatıp bunları uygulamaya çalışmadılar. Uzman ekipleriyle kendileri hazırladığı için süreç kısaldı, gereksiz beklemeler olmadı" dedi.

Osmangazi'de, bu projelerin hazırlanıp uygulanmasının yanı sıra bunların sunumu konusunda da çok önemli değişiklikler yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Sözen, "Bugüne kadar hazırladıkları 100'ün üzerindeki kitap, kitapçık ve broşürler de bunun en güzel örneği. Aslında Osmangazi, Türkiye'nin en okur-yazar belediyesi. Yayın ve tanıtım alanında, Türkiye'nin İstanbul gibi büyükşehir belediyeleri bile geri kalır. Kendilerini kutluyorum, bu örneklerin çoğalmasını diliyorum" diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi'nin sunumunu yapan Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, Bursa ile ilgili tarihsel bilgilerin yanı sıra yapılan çalışmaların hangi ihtiyaçların karşılığı olarak ve hangi koşullarda yapıldığı ayrıntılı bir şekilde anlattı. Tarihi Kentler Birliği, Bursa'nın 'yeşil' ve 'tarih' kimliğine özel bir vurgu yapılan Osmangazi Belediyesi sunumunun çoğaltılarak diğer üye belediyelere dağıtılmasını kararlaştırdı.

Mimar Sinan'ın doğduğu evin bir bölümünde oluşturulan kütüphaneye ise Osmangazi Belediyesi'nin 'İmparatorluğun izinde Bursa', 'Bursa'nın zenginliği; göçmenler', Albert Gabriel'in 'Bir Türk Başkenti; Bursa' ve 'Bizim mahalle' yayınları Başkan Yardımcısı Vardar ve Prof. Dr. Metin Sözen tarafından bağışlandı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 15:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?