4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Enerji verimliliği paneli

Türkiye genelinde kullanılan enerjide yüzde 15 tasarruf yapılması halinde yıllık doğalgaz ithalatının 3 milyar dolar azalacağı bildirildi.

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından AS Merkez'de düzenlenen panelde, Enerji Verimliliği Kanununun sanayide ve binalarda uygulamaları ele alındı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aktuğ, Enerji Verimliliği Kanununun enerji tasarrufu için büyük önem taşıdığını söyledi.

Oturum başkanlığını EMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hulki Artut'un yaptığı panelde, Elektrik İşleri Etüt idaresi Genel Müdürlüğü Eğitim ve Etüt Dairesi Şube Müdürü B. Hakkı Buyruk, EDSM Enerji Genel Müdürü Arif Künar konuşma yaptı. İsrafın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği ifade edildi. 18 Nisan 2007 tarihinde TBMM'de kabul edilerek, 2 Mayıs 2007 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan kanun hakkında panele katılanlar aydınlatıldı.

Enerji verimliliği çalışmalarının ülke genelinde tüm ilgili kuruluşlar nezdinde yürütülmesi, sonuçlarının izlenmesi ve koordinasyonunun sağlanabilmesi için oluşturulan Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulunun, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, TÜBİTAK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TMMOB, Türkiye Belediyeler Birliği üyelerinden oluştuğu öğrenildi.

Yüzde 15'lik elektrik tasarrufu yapılması halinde, 6,5 milyar TL'lik doğal gazlı santrali yatırımına gerek kalmayacağı, yılda 3 milyar USD'lik doğal gaz ithalatının önleneceği hatırlatıldı. Binaların ve işletmelerin ısıtma ve soğutmasında yüzde 35, ulaşımda yüzde 15 tasarruf sağlanarak yılda 1,4 milyar USD'lık petrol ve doğal gaz tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 14:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?