3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Engelli satranççının büyük hedefi

Doğuştan görme engelli olan ve Türkiye çapında satranç alanında derece yapan Yunus Sönmez, Dünya Satranç Şampiyonu olmak için çalışmalarına devam ediyor.

Doğuştan yüzde 95 görme kusuru bulunan engelli genç Yunus Sönmez, matematiksel bir spor olan satranç sayesinde hayatındaki zorlukları aşmasını bildi. İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü mezunu olan Sönmez, 1999 yılında oynamaya başladığı satrançta ilk önce Avrupa, daha sonra da dünya şampiyonluğuna ulaşmak istiyor.

Kendisi için hazırlanan satranç tahtasının başından ayrılmayan 35 yaşındaki Sönmez, 2002 yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda heyecanlı olması sebebiyle 70'inci olabildi. Uludağ Engelliler Spor Kulübü adına yarışan ve milli takım oyuncusu olan Sönmez, satrancın bir engelli olarak zorlukları aşmasında yardımcı olduğunu kaydetti.

Sürekli SatrançTürkiye Şampiyonası'na da katılan ve çok sayıda derecesi olan Sönmez, önümüzdeki Dünya Satranç Turnuvası'nda Türkiye'yi çok iyi bir konumda temsil etmeyi istediğini dile getirdi.

2006 yılında Çankırı'da düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda kazandığı birinciliği Avrupa ve dünyada da kazanmayı istediğini söyleyen Sönmez, "Engellilerin hayatında yaşadığı birçok zorluklar vardır. Ama bunları zamanla azimle belli teknikler geliştirerek aşarlar. Satranç da böyle bir şeydir. Normalde görerek oynanan bir oyunu, kabartma takımları sayesinde gören ellerimle oynuyorum. Aktif olarak 1999 yılından beri satranç oynuyorum. Matematiksel bir oyun olduğu için satrancı dipsiz bir kuyu gibi tanımlayabiliriz" dedi.

Satrancın kendisine görme engelli olmasına rağmen ileri görüşlülüğü kazandırdığını da ifade eden Sönmez, Avrupa ve dünya şampiyonluğuna ulaşmak için çalışmalarına sürekli devam edeceğini de sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 10:29:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?