6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Engelliler için merdiven çıkma robotu

BURSA VALİLİĞİNE ÖZÜRLÜLER İÇİN MERDİVEN ÇIKMA ROBOTU

Bursa Valiliği'ne İl Özel İdaresi tarafından özürlüler için özel imal edilen engelli merdiven çıkma robotu alındı. 1 dakikada 18 basamak çıkan ve 150 kiloya kadar ağırlığı insan yardımı olmaksızın merdivenlerden çıkartan robot, Tarihi Valilik binasında hizmete başladı.

Heykel'deki Valilik binasına asansör yapılamadığı için bulunan alternatif çözüm, 'demokrasilerde çareler tükenmez' diyerek değerlendiren Bursa Valisi Şahabbettin Harput, Anıtkabir'den sonra Türkiye ilk kez bir valilik binasında kullanılan robotun ilk denemesini inceledi. Engelli küçük bir kız çocuğunu tekerlekli sandalyeye konulmasını ardından çalıştırılan robot önce tekerlekli sandalyeyi 45 derecelik açıyla geriye yatırdı. Ardından merdivenleri yavaş yavaş çıkan robota bir görevlide refakat etti. 7 bin euroya mal olduğu öğrenilen robotun, ziyaret için Bursa Valiliği'ne gelecek olan özürlü vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlayacağı bildirildi.

Bir bayanın bile rahatlıkla kullanabileceği cihazla ilgili bilgi veren firma yetkilileri, "Bu cihaz 7 bin euro civarında. Merdiven aparatı valimizin talimatıyla İtalya'dan getirildi. Robot, 1 dakikada 18 basamak çıkabiliyor. Çift güvenlik sistemine sahip. Manuel sandalye ile engelli düz ve spiral dönüşe izin verilen bütün merdivenlerden çıkabiliyor. Refakatçi ve kullanıcıya bir yük binmeden çok rahat bir şekilde ulaşımını gerçekleştiriyoruz. Cihaz merdiven inerken ve çıkarken ve inerken serbest bırakılsa bile düşme ya da kayma riski yok" dedi.

 

ENGELLİLERE ANLAMLI BAYRAM HEDİYESİ

4 hayırsever vatandaş tarafından alınarak Bursa Valiliği'ne bağışlanan 25 manuel bir akülü tekerlekli sandalyeden 14 'ü ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıldı. Harput, "Hayırsever vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederim. Hayırseverlerimiz özürlü kardeşlerimize daha rahat bir hayat yaşamalarına fırsat verecek. Üzülmeyin, devletiniz her zaman sizinle. Bu kapı sizin kapınız. Bu kapılarda size engel yok. Başınız ağrısa ayağınıza diken batsa buraya gelin" diye konuştu.

BURSA VALİLİĞİNE ÖZÜRLÜLER İÇİN MERDİVEN ÇIKMA ROBOTU
BURSA VALİLİĞİNE ÖZÜRLÜLER İÇİN MERDİVEN ÇIKMA ROBOTU
BURSA VALİLİĞİNE ÖZÜRLÜLER İÇİN MERDİVEN ÇIKMA ROBOTU
BURSA VALİLİĞİNE ÖZÜRLÜLER İÇİN MERDİVEN ÇIKMA ROBOTU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 14:11:03
Güncelleme :2 Eylül 2010 Perşembe 14:22:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?