5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Erguvan Bayramı başladı

Bursa’da 500 yıldır kutlanan Erguvan Şenliği geleneği, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle yaşatıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Emir Sultan Parkı’nda düzenlenen şenlik töreninde yerini alan Başkan Hikmet Şahin, kenti tarihi değerleriyle birlikte düşünerek yönettiklerini belirtti.

"Bursa’nın tarihi mirasıyla bütünleşmiş, ulusal ve uluslararası alanda itibarlı çağdaş bir vizyon kent olması için çalışıyoruz" diyen Şahin, erguvanın sadece bir ağaçtan ibaret olmadığını, Bursa’nın köklü geçmişinden bugünlere ulaşan simgelerinden ve şehre kimlik kazandıran asırlık geleneklerden biri olduğunu ifade etti.

Şahin, "Emir Sultan Hazretleri’nin şahsında başlayıp yaklaşık 500 yıl boyunca süren Erguvan Şenlikleri’ne ev sahipliği yapan kentte bu geleneğin unutulmasına müsaade etmeyeceğiz. ’Erguvan faslı’ ya da ’erguvan bayramı’ etkinlikleri için ülkenin her yerinden pek çok insan gelirdi. Emir Sultan Hazretleri, bilgelik, erdem, ahlak, iyilik, güzellik, doğruluk ve sevgi yayan öğretisi gibi erguvan ağacı da çevresine güzellikler saçardı. Bu yıl dikimini gerçekleştirdiğimiz bin 500 erguvan ağacının sayısını her yıl artıracağız. Erguvan geleneği Bursa’nın yaşayan simgelerinden biri olmaya devam edecektir" diye konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de, Emir Sultan’daki çınarın devletin bekasını, erguvanın ise halkın muhlisliğini simgelediğini anlatarak, "500 yıl önce Gökdere Vadisi’nde yaşayan Emir Sultan, Molla Fenari, Somuncu Baba gibi gönül adamlarını buluşturan erguvan ağaçları, Bursa’da huzur, bereket ve kardeşliğin sembolü olmuştur. Şenliklerde halkla sohbet eden Emir Sultan Hazretleri, bu şenliklerde vatandaşların halkla devlet arasında bir köprü olmuştur" şeklinde konuştu.

Emir Sultan Lisesi öğrencilerinden İrfan Alpagut ile Aycan Abuz ’erguvan’ şiirleriyle günün önemini dile getirdi. Öğrencilerin yanı sıra mahalle halkının katıldığı şenlikler, Vali Yardımcısı Bekir Erkök, Yıldırım Kaymakamı Ayhan Bayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’in erguvan ağacı dikmesiyle sona erdi.
Öte yandan Teyyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Huzur, bereket ve kardeşliğin sembolü Erguvan Bayramı’ konulu panelde, erguvanın tarihçesi anlatılırken, önemi dile getirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 15:07:32
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 16:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?