6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Erguvan geleneği yaşatılıyor

6 ASIR ÖNCE BAŞLAYAN ERGUVAN GELENEĞİ YAŞATILIYOR

Bursa’da 6 asır önce kutlanmaya başlanan ancak zamanla unutulan Erguvan geleneği, Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen farklı etkinliklerle yaşatılıyor. Etkinlikler kapsamında Emir Buhari İlköğretim Okulu öğrencileri de okullarının bahçesine erguvan fidanı dikti.

Bursa’da 14’üncü yüzyılda yaşayan ve Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazid'ın damadı olan, Emir Sultan’ın barış ve hoşgörünün sembolü erguvanların açıldığı dönemde Bursa'da bir hafta boyunca sevenleriyle buluşmasıyla başlayan, yüzyıllar boyu yaşatıldıktan sonra 1855 depremi ile kesintiye uğrayıp zaman içinde unutan erguvan şenliği geleneği Bursa Kent Konseyi tarafından yaşatılıyor. Vefatının 580’inci yılında Emir Sultan’ı farklı etkinliklerle anan Bursa Kent Konseyi, erguvan geleneğini genç kuşaklara tanıtmak için de bir dizi etkinlikleri hayata geçiriyor. Bu etkinlikler kapsamında Emir Buhari İlköğretim Okulu öğrencileri, okul bahçelerine erguvan fidanları dikti.

Okul bahçesinde düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Düşünsel Şentürk, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Necati Alıç, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkanı Ayşe Yandayan ve grup üyeleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Emir Sultan hakkında yıllardır çeşitli araştırmalar yapan emekli öğretmen ve Araştırmacı Yazar Ahmet Bayer, erguvan ağacı dikiminin bu büyük zattan kalan bir gelenek olarak günümüze kadar geldiğini belirtti.

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkanı Ayşe Yandayan ise “Biz Bursa’daki tarihi kültürel mirasımızı korumaya çalışıyoruz. Emirsultan döneminden kalan erguvan ağacı dikimi geleneği onun vefatından sonra da 1855 depremine kadar devam etmiş ancak arkasından gelen savaşlar nedeniyle unutulup gitmiştir. Biz işte bu unutulan geleneği tekrar canlandırdık. Gelecek kuşaklara aktarılması için de çalışıyoruz” dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da Bursa Kent Konseyi olarak Bursa’nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, “Bursa’nın önemli değerlerinden biri olan Emirsultan Hazretleri’ni de rahmetle anıyoruz. Onun bize kazandırdığı erguvan geleneğini de yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Bu arada Emirsultan’ı anma etkinlikler kapsamında Bursa Kent Konseyi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle 28 Nisan Çarşamba günü saat 20.30’da Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Emirsultan ve Erguvan’ konulu panel düzenlenecek. Panele Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Hüseyin Algül ve Prof. Dr. Bilal Kemikli konuşmacı olarak katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 16:06:01
Güncelleme :24 Nisan 2010 Cumartesi 17:35:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?