3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ermeni sorunu paneli

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Türk-Ermeni ilişkilerinde bir yumuşama olduğunu, bunun sebebinin de Ermenistan'ın ekonomik açıdan çok zor durumda bulunmasından kaynaklandığını söyleyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin Türkiye'nin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen ''Ermeni sorunu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceği" konulu panele konuşmacı olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Panel öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Köni, Türk-Ermeni ilişkilerinde bir yumuşama olduğunu, bunun sebebinin de Ermenistan'ın ekonomik açıdan çok zor durumda bulunmasından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını da değerlendiren Köni, ''Obama'nın ziyaretinden sonra da bu görüşmelerde bir hızlanma oldu. Zaten uzun zamandır görüşmelerin devam ettiğini biliyorduk. Karşı taraftan da herhangi bir taviz yoktu. 24 Nisan öncesinde olaylarda bir hızlanma oldu. Karabağ sorunu çözüldü mü veya çözümü konusunda söz verildi mi? Bunu söyleyemiyorlar. Çünkü Ermenistan içinde çok güçlü bir Taşnak grubu var. Beyrut'taki, Fransa'daki ve Amerika'daki lobiler var. Rusya'nın çok daha önceden
Azerbaycan'a haber sızdırdığını tahmin ediyorduk. Rusya eğer Ermenistan'ı da kaybederse, Güney Kafkasları kaybettiği için avantajı Amerika'ya kaptırır. Bunu yapamayacağına göre bu çözüm nasıl gelişiyor? Son tahminimiz Amerika ile Rusya arasında olan bir anlaşma sonucu böyle bir çözüm görüntüsü ortaya çıktı. Asıl gelişmeler Obama'nın bugün yapacağı konuşmasından sonra, 2 gün içinde belirlenecektir. İlerleme olacak mı, yoksa 24 Nisan'da Ermeni lobisinin önünde yüzünü kızartmadan konuşsun diye böyle bir politik olay mı döndü? Bunu anlayacağız. Yani Amerika ve Rusya anlaşmadan, Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin işlemesi mümkün değil diyorum'' dedi.

Prof. Dr. Köni, Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini kötü etkileyeceğini dile getirerek, ''Sadece Azerbaycan ile Türkiye arasındakini değil, Türkiye ile bütün Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasındaki ilişkileri de etkiler. Türkiye işgal altındaki, kendi kardeşlerinin aleyhine bir tavır uyguluyor. Sırf kendisini kurtarmaya çalışıyor. Halbuki, 'Türklük bir bütündür' deniliyordu diye. Bundan sonra Orta Asya'da herhangi bir politika izlememize inanmayacaklardır. Zaten onlar da Rusya ile NATO tipi bir örgüt kurmaya doğru gittiler. Bu da Türkiye'nin ileride çok aleyhine olur. Çünkü, Amerika'nın politikaları bundan sonra, Asya'ya doğru yönelecektir. Asya'daki etkinliği biterse Türkiye'nin stratejik önemi de biter diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Rusların, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin artırılması çalışmalarıyla birlikte Azerbaycan'a yöneldiğini anlatan Köni, ''25-26 Nisan'daki gelişmeler çok önemli. Orada gelişmeler tersine dönebilir. Ermenistan hükümetinin bunu kolay kolay Taşnaklara kabul ettirebileceklerini tahmin etmiyorum'' şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen ''Ermeni Sorunu ve Türkiye-Ermenistan İlişkilerinin Geleceği Paneli''nin açılışında, Ermenilerin Türkiye toprakları üzerinde Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinde, hoşgörü ve imtiyazlar içerisinde, o zamana kadar tatmadıkları zenginlik ve mutluluğa sahip olduklarını söyledi. Ermenilerin her yıl ''Soykırım günü'' diye dünyayı etkilemeye çalıştıkları 24 Nisan'ın, Ermeni komite merkezi ve şubelerinin kapatılması, evraklarına el konulması ve elebaşlarının tutuklanmasının emredildiği gün olduğunu ifade eden Cengiz, ''24 Nisan her egemen devletin başvurabileceği bir uygulamanın tarihidir. Ermeni kırımı yapıldıysa, Amerikan arşivleri suç delilleriyle dolu olmalıydı. Amerikan diplomatik ve konsolosluk görevlileri savaş yıllarında da Türkiye'de kalmıştı. Yapılsaydı Ermeni kırımını izlemiş olmalıydılar'' dedi.

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'ın yöneticiliğini yaptığı panelde, UÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ''Tarih biliminin ışığında Osmanlı Ermenileri'', UÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayyar Arı da, ''ABD'deki Ermeni Diasporası'nın varlık nedeni'' başlıklı konuşma yaptı.
Daha önce panele katılarak ''Türkiye-Ermenistan İlişkilerinin Geleceği'' konusunda görüşlerini açıklayacağı bildirilen AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Ankara'daki programı dolayısıyla panele katılmadı. Yakış'ın ileri bir tarihte Uludağ Üniversitesi'nde bu konuda bir konferans vereceği bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 18:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?