3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ertuğrul Gazi sahada

Eylül darbesi sonrası ‘milli değerlere saldırdığı’ gerekçesiyle kapatılan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü futbol takımı sahalara döndü.
Bursa’nın 1970’i yıllarda ‘solcu semti’ olarak bilinen Mesken’de 1971 yılında bir araya gelen mahallenin gençleri ve ileri gelenleri spor kulübü kurmaya karar verdi. Kurulan kulübe Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü adı verildi. Futbol ağırlıklı kurulan kulüp, amatör lig maçlarında aldığı başarılı sonuçlarla önce mahalle sakinlerinin daha sonra da Bursa’nın ilgi odağı oldu. Mahallenin solcu olması, o dönemlerin efsane takımı Dinamo Kiev gibi rakiplerini gol yağmuruna tutması nedeniyle Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü Bursaspor ile yaptığı maçtan sonra ‘Dinamo Mesken’ diye anılmaya başlandı.

Darbeyi rakipleri değil 12 Eylül vurdu

Dinamo Mesken’e darbeyi rakipleri değil, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra göreve gelen askeri yönetim vurdu. ‘Dinamo Mesken’ adının ‘milli değerlere açıktan saldırı’ olduğunu ileri süren yöneticiler kulübü 1981 yılında kapattı. Dönemin yöneticileri, kulübü kapatmakla kalmayıp, bazı yönetici ve futbolcuları gözaltına aldı. Mahkemeye çıkartılanlardan üçü beraat ederken, diğerleri çeşitli cezalara çarptırıldı.

Geçtiğimiz aylarda Dinamo Meskenspor’da o yıllarda futbol oynayıp yöneticilik yapanlar takımlarını yeniden kurmaya karar verdi. Kulüplerine ‘Başımız yine belaya girer’ endişesiyle gönüllerinden geçen ‘Dinamo Mesken’ adını koymayan yöneticiler bu kez, ‘Meskenspor’ olarak adını tescil ettikleri kulüplerini amatör futbol yaşamına döndürdü. Yöneticiler ‘Dinamo Mesken’ adını markalaştırarak çıkardıkları ürünleri ‘Dinamo Sport’ adı altında satışa sunmaya başladı.
Sahalara ‘Ertuğrulgazi Mesken Spor Kulübü’ olarak yıllar sonra tekrar dönen Dinamo Mesken geçen cuma günkü açılışla tekrar sahaya indi. A Takım, Genç Takım ve Minik Takım olmak üzere üç ekip halinde sahaya çıkan sporcular gelen küçük gösteriler sundu. Tekrar kulüplerini sahada görmenin heyecanını yaşayan Dinamo Mesken’in o dönemki oyuncuları ise formalarını giyip eski Bursasporlularla maç yaptı.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 13:42:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?