4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Esnaf, 3 milyar TL kredi kullandı

Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar 2008 yılında toplam 3 milyar 105 milyon TL kredi kullanırken, kullanılan kredinin 191 milyon 703 bin TL'sinin geri ödenmediği bildirildi.

İHA muhabirine özel açıklamalarda bulunan TESKOMB Genel Başkan Vekili ve Bursa Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı, esnafın düşük faizli kredi kullandığını, bunun da büyük bölümünün geri ödendiğini söyledi.

Esnafa Halk Bankası üzerinden kredi kullandırdıklarını hatırlatan Şarlı, bankanın kredi maliyetine göre faiz oranladığını belirtti. "Eskiden Halk Bankası'nın cari faizinin yüzde 35'ini devlet, yüzde 65'ini esnaf ödüyordu. Yeni kararname ile oran yüzde 50, yüzde 50 oldu" diyen Şarlı, "Uygulamayla faiz oranı da yüzde 12'ye düştü. Yani 3.60 puan gibi küçümsenmeyecek oranda faiz düşüşü gerçekleşti. Bu oranın daha önceden kredi alanları da kapsaması, ayrı bir önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

"İCRALIK ESNAFTAN 31 OCAK'A KADAR BAŞVURANLARA ŞANS DOĞDU"

Sicil affının da Meclis'ten geçmesiyle esnaf ve sanatkar için beyaz bir sayfanın açılmış olacağını kaydeden Şarlı, kara listeden çıkarılanların daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomide yaşanan zor dönemde esnafın sıkıntılarını TESKOMB olarak çözmemiz gerekiyor. Daha önce borcunu ödeyemediği için icraya intikal etmiş esnafımızı kurtarmak adına bir formül düşündük. Konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a ilettik. Örneğin bir esnaf 5 sene evvel 5 milyar kredi almış ve bunu ödeyememiş. Ödenmeyen kredilerde yüzde 44 temerrüt işliyor. Bu büyük bir rakam. 5 sene sonra borcu katlanarak artmış oluyor. Krizin yaşandığı bir ortamda esnaf bir de icra işiyle uğraşmak zorunda kalıyor. Biz de esnafımızı kurtarmak adına, 'Ana parayı ödesin, temerrüt faizini de kendi gücüne göre 2 ile 5 sene arasında yayalım ve buna da faiz işletmeyelim' dedik. Bu esnaf için son derece güzel bir imkan. Borçlu ortaklarımız 1 Ocak'tan itibaren başlamak üzere 31 Ocak'a kadar
müracaat edip ana parayı ödemesi şartıyla bu imkandan yararlanabilecek" dedi.

"ESNAF VE SANATKAR 3 MİLYAR TL KREDİ KULLANDI"

Esnaf ve sanatkarın kullandığı krediler ile ilgili istatistiksel bilgiler veren Bahri Şarlı, "Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkarlar 2002 yılında toplam 120 milyon TL kredi kullanmış, bunun 64 milyon TL'si ise geri ödenmemiştir. Yani 2002 yılında kullanılan kredinin yaklaşık yüzde 53'ü geri ödenmemiştir. 2008 yılında ise toplam 3 milyar 105 milyon TL kredi kullanılmıştır. Esnaf ve sanatkarın kullandığı toplam kredinin yüzde 5.8'ine denk gelen 191 milyon 703 bin TL'si ise geri ödenmemiştir" dedi.

Bursa'da ise esnafın 2002 yılında 11 milyon 657 bin TL kredi kullandığını, bunun ödenmeyen kısmının ise 757 bin TL olduğunu açıklayan Bahri Şarlı, "Yani kullanılan kredilerin sadece yüzde 6.1'i ödenmedi. Bursa esnafı 2007 yılında 147 milyon 288 bin TL, 2008 yılında ise 179 milyon 777 bin TL kredi kullandı. Bursa genelinde ödenmeyen kredinin, kullanılan krediye oranı ise yüzde 3.8'dir. Yani 2008 yılında 7 milyon 123 bin TL'nin geri dönüşümü olmadı" diye konuştu.

TESKOMB Bursa Bölge Müdürlüğü'ne Bursa, Bilecik, Kütahya, Yalova, Kocaeli ve Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki 47 kooperatifin bağlı olduğunu hatırlatan Şarlı, bölgede 2008 yılında kullanılan kredinin yüzde 12.9'u olan 2 milyon 431 bin TL'sinin de geri ödenmediğini ifade etti.

2002 yılından bu yana ödemelerde genel anlamda yükselme olduğuna işaret eden Bahri Şarlı, rakamların Türk esnaf ve sanatkarının zor dönemde bile borcuna sadık olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Kooperatifler olarak daha önce Beşevler Sanayi Bölgesi, Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı ve Otosansit gibi esnaf ve sanatkarın toplu iş yeri çabalarına büyük destek olduklarını belirten TESKOMB Genel Başkan Vekili ve Bursa Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı, TOKİ'nin Kestel'de yapacağı esnaf sitesine de gerekli desteği vereceklerini söyledi.

Şarlı, esnafın faizinin yarısı devlet tarafından ödenecek kredilere yoğun bir şekilde talebi olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 11:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?