1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Evdeki seçim hapsine son

Türkiye İstatistik Kurumu Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi projesi Bursa'da da başlatıldı. Projeyle, 10 yılda bir 'sokağa çıkma yasağı' ile uygulanan nüfus sayımları tarihe karışacak. 

Bursa'da projenin uygulanabilmesi için Vali Yardımcısı Cafer Odabaşı'nın başkanlığında oluşturulan yürütme kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kapı kapı dolaşarak yapılan nüfus sayımlarının gerek maliyet açısından gerek personel açısından büyük külfeti olduğunu belirten Odabaşı, yeni sistemle nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği ve MERNİS kayıtlarındaki T.C. Kimlik Numarası'na göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği online bir veri tabanı oluşturulacağını kaydetti.
Alt yapısı oluşturulan sistemin 12 Eylül itibariyle personel atamasının yapılacağını da hatırlatan Odabaşı, yıl sonuna kadar veri girişini tamamlama hedefinde olduklarını söyledi. Periyodik aralıklarla toplanacak olan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Yürütme Kurulu, ilk toplantısında sistemin işleyişiyle ilgili görüş ve önerileri masaya yatıracak. Toplantıda alınan kararlar rapor halinde kamuoyuna duyurulacak. 

Uygulamaya başlanan proje, kamu kaynaklarının etkin kullanımı, güncel bilgi ihtiyacının karşılanabilmesi, vatandaşın bürokratik yükünün azaltılması ile zamanlı ve güvenilir istatistik üretme gibi avantajlar sağlayacak sistem, vatandaşa, muhtarlara ve kamu kurumlarına yükümlülükler ve çeşitli cezai yaptırımlar da öngörüyor. Yerleşim yeri bilgilerindeki değişiklikleri 20 gün içinde muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya diğer yetkili idareye bildirmeyen vatandaşlar 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar 500 YTL ile cezalandırılacak. Mahallesindeki nüfus hareketlerini her ayın son haftası içinde bildirmeyen ve gerçeğe aykırı beyanda bulunan muhtarlar ile yanlış beyanlara tanıklık edenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşacak. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 7 aşamada kurulacak. İlk olarak en ücra köylerden şehir merkezine kadar tüm adresler, belirlenen adres standardına göre düzenlenecek. Mahalle ayrıntısında tüm cadde, sokak ve binaların iç kapı numaraları da dahil olmak üzere tüm adresler Ulusal Veri Tabanı'na kaydedilecek. Numaralama işlemini belediye sınırlarında belediyeler, bunun dışında kalan alanlarda İl Özel İdaresi gerçekleştirecek. Numaralama çalışması tamamlanan yerlerde TÜİK ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yetkililerinin yapacağı kontrolün ardından alan uygulamasına geçilecek. Alan uygulamasında numaralaması biten yerleşim yerlerindeki haneler ziyaret edilerek, vatandaşların T.C. Kimlik Numarası alınacak. Adres ve T.C. Kimlik Numaraları eşleştirilerek doğruluğu kontrol edilecek. Ardından bilgiler muhtarlıklarda askıya alınacak, yanlış veya eksikler düzeltilecek. Bursa'da 6 aydan uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile sisteme dahil edilecek. Yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşları için ayrı bir veritabanı oluşturulacak. TÜİK tarafından kurulacak bu sistem güncel kalabilmesi için İçişleri Bakanlığı'na devredilecek.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 23:41:14
Güncelleme :9 Eylül 2006 Cumartesi 03:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?