1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Everest panterleri Bursa'da

Nepal'de bulunan ve dünyanın en yüksek dağı olan Everest Tepesi'ne tırmanan sporcular, Doğader'de Bursalı dağcılarla biraraya geldi.
 
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Eğitim Salonu'nda, ODTÜ Spor Kulübü Everest 2006 Takımı'ndan üyelerin de katıldığı toplantıda dağcılık ve tırmanış masaya yatırıldı. 8800 rakımlı Everest Tepesi'ne yaklaşık 2.5 ayda tırmanan 10 kişilik ekipten Eylem Maviş, Suna Yılmaz, Burçak Özoğlu Poçan, Hakan Kocakulak ve Soner Büyükatalay, tırmanış sırasında yaşadıklarını ve çektikleri fotoğrafları katılımcılarla paylaştı. Tırmanışla birlikte Türkiye'nin ilk dağa tırmanan Türk takımı unvanını elde ettiklerini belirten sporculardan Suna Yılmaz, "Bugüne kadar dünyadan Everest Tepesi'ne tırmanan 3 bin kişi oldu. Türkiye'de ise daha önce Nasuh Mahruki ve Tunç Mındık bu başarıya imza atmışlardı. Biz bu sayıyı 12'ye çıkarttık. Yine bir ilk yaşandı ki bu takımda bulunan 4 bayan da tepeye çıkma başarısını elde etti. Türk bayrağını tepeye bir kez daha çıkartmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
 
Tırmanış esnasında birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını dile getiren Yılmaz, "27 Mart'ta Türkiye'den hareket ettik ve 1 Nisan'da Tibet tarafından 5 200 metre yükseklikteki ana kampa ilerledik. Vücudumuzun yüksek rakıma uyum sağlayabilmesi için uzun bir süre 7000 ile 5200 metre yükseklik arasında inip çıktık. Bu sırada birçok sıkıntı yaşadık. Aramızda bayılanlar ve hasta olanlar oldu. Kendimizi hazır hissettikten sonra zirveye ulaşmasını bildik. Sadece 30 dakika kalabildiğimiz zirvede, hemen aşağı inme hesapları yaptık. Çünkü tırmanma kadar iniş yolculuğu da o kadar zor ve tehlikelidir. Takımın tamamının bu başarıya imza atması ayrı bir mutluluk" diye konuştu.
 
Tırmanmanın maddi açıdan destek gerektirdiğini ifade eden sporcular, kendilerine finansman sağlandığı takdirde yeni başarılara imza atabileceklerini dile getirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2006 Pazar 11:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?