4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Evini uçak atölyesine çevirdi

Bursa'da, çocukluğundan beri uçaklara ilgisi olan İbrahim Altın, hayalleri gerçekleşmeyince maket savaş uçakları yapmaya başladı. Altın, Türk Hava Kuvvetleri için insansız casus uçak yapmaya talip olduğunu açıkladı.

Bursa'da ikamet eden Altın'ın kendi imkanlarıyla yaptığı insansız uçaklar, görenleri hayrete düşürüyor. Yaptığı maket savaş uçakları gerçeklerini aratmayan mucit, evini atölyeye çevirdi. Altın, uzaktan kumanda ile uçakların pistten kalkışını, piste inişini ve havadaki hareketlerini kontrol ediyor. Kumanda ile uçaklara akrobasi hareketi yaptıran Altın, içindeki havacılık isteğini bu şekilde gerçekleştiriyor. Uçakların yapımı bittikten sonra üzerine küçük bir kamera takarak uçuran Altın, ileride insansız casus uçağı yapmayı planlıyor. Mahallede 'Pilot' lakabıyla tanınan Altın, böyle anılmaktan bir hayli memnun.

Küçük yaştan beri pilot olmayı hayal eden ve uçaklara karşı özel bir ilgisi olan Altın, hayallerinin gerçekleşmemesine ise bir hayli üzülüyor. Şimdiye kadar farklı modellerde 108 adet uçak yapan Altın, uçakları arkadaşlarına hediye ettiğini söyledi. Altın, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapılan uçak festivallerine çağrıldığını belirterek, "Muğla, Antalya, Bodrum ve Amasya'da uçakları havalandırıyorum. Her yaptığım uçağa bir kuyruk numarası veriyorum. Ancak bu aralar numara vermeyi bıraktım. Her havacının bir hikayesi vardır. Benimki de çocukluktan gelen bir heves. En büyük hayalim savaş pilotu olmaktı ama hayallerim gerçekleşmedi. İçimdeki havacılık aşkını uçak maketleri yaparak devam ettiriyorum. Bunu yaparak da bir şekilde havadayım yani" şeklinde konuştu.

Bu işe 13 yaşında ortaokul yıllarında başladığının altını çizen Altın, "Türk Hava Kurumu'nun yaptığı model uçaklar vardı. Havacılıkla tanışmam bu günlere denk gelir. Buradan bir tane maket uçak satın aldım, ondan sonra gerisi geldi. Askerden geldikten sonra Türk Hava Kurumu'nda model uçaklarıyla ilgili öğretmenlik sınavına girdim. Bu model uçaklarını yapması ayrı bir zevk uçurması ayrı bir zevk. Şu ana kadar 108 adet model uçak yaptım. Yaptığım uçakları Türkiye'nin değişik yerlerine götürdük. İnternet vasıtasıyla değişik illerdeki arkadaşlarla tanıştık. Kablosuz kamera sistemi alarak uçakların üzerine yerleştirdim. Havada iken video ve fotoğraf çekimleri yapıyoruz. En son siyah bir F16 yaptım ve onu da Amasya'da uçurdum. Arkadaşlarımın yaptığı uçaklar da var. Bazen beraber çalışarak bir uçak yapımını bir saatte bitiriyoruz" dedi.

Hedefinin Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılayacak bir casus uçak yapmak olduğunu ifade eden Altın, konuyla ilgili çalışmasının olduğunu ancak çalışmanın proje aşamasında olduğunu söyledi. Yapım aşamasında olan F5 modelinin daha büyüğünü casus uçak olarak yapmayı hedefleyen Altın, bunun bir yıl sürebileceğini belirtti. Altın, gerçekleştirdikleri projeyi Türk Hava Kuvvetleri'ne göstermeyi planladığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 12:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?