3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ezel Akay'a Karagöz ödülü

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, çerçevesinde 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?' filminin yönetmeni Ezel Akay'a, Bursa'ya katkılarından ötürü ödül verildi. 

Bursalı sanatseverlere Türk kültürünün geleneksel öğelerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, Bursalı ünlü yönetmen Ezel Akay'a ödül kazandırdı. Geçtiğimiz yıl Orhaneli'de çekilen 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?' filmiyle, adları Bursa ile özdeşleşen Karagöz ve Hacivat'ın yaşamlarını beyaz perdeye yansıtan Ezel Akay, memleketi olan Bursa'ya sağladığı katkılardan dolayı Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir armağanla ödüllendirildi. 

Kent Müzesi'nde gerçekleştirilen törene katılan Ezel Akay, Hayali Nevzat Çiftçi'nin deriden yaptığı Karagöz ve Hacivat figürlerinin yer aldığı tabloyu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Recai Ekmekçi'den aldı. Törende konuşan Recai Ekmekçi, "Hacivat ve Karagöz, Bursa'nın önemli kültürel değerleridir. Çektiği filmle Bursa'ya önemli katkılar sağlayan Ezel Akay'a bizler de bu ödülü vermek istedik" dedi. 

Mutluluğunu kelimelere döken Ezel Akay ise, "Bursa'dan bu ödülü almak benim için büyük bir teveccüh. Sanatçıların doğdukları yerlere faydalarının dokunmasını istiyorum" diye konuştu. 

Sinemanın gölge oyunundan doğduğunu anlatan ünlü yönetmen Akay, "Karagöz ve Hacivat gibi geleneksel eğlence sanatlarının, aslında günümüz eğlence sanatlarının kaynağı olması gerektiğini düşünüyorum. Dünyaca ünlü birçok besteci halk sanatlarını kaynak alıp klasik müziğe taşımıştır. Sinemanın orijinal hali, en ilkel ve en temel hali gölge oyunudur" şeklinde konuştu. 

Törenin ardından ünlü yönetmen, sohbet ettiği sanatseverlere yeni çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 17:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Deren Yılmaz IP: 85.98.207.xxx Tarih : 16.11.2007 13:13:14

Filme görsel açıdan bir şey denemez ama tarihi kişilik ve gelenek, yaşam tarzı gerçeklerini o kadar bariz şekilde çarpıtmış ki keloğlan masalı bile Tarihe daha uygundur...Tarih katliamı yapan böylesi bir filme nasıl olur da ödül verilir...!