4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Fabrika-i Hümayun restore edilecek

FABRİKA-İ HÜMAYUN’DA RESTORASYON BAŞLIYOR

Tarihi mirası canlandırmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 1852’de kurulan Fabrika-i Hümayun’u eski görkemli günlerine kavuşturacak.

Tarihi binanın eski işlevini sürdürmesini ve tekstil şehri Bursa’nın bu özelliğinin güçlendirilmesi hedefiyle projelendirilen Fabrika-i Hümayun’un restorasyon çalışmaları, 11 Kasım Çarşamba günü saat 11.00’da Muradiye Kocanaip Mahallesi’nde yapılacak törenle başlayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ipekçiliğin merkezi Bursa’da bulunan Fabrika-i Hümayun’un, 157 yıl önce sarayda kullanılacak ipek ürünlerin dokuması için kurulduğunu hatırlattı. Modacı Faruk Saraç ile yaptıkları görüşmeler sonucunda tarihi mekanda bir ipek üretim merkezi ve moda atölyesi kurulacağını belirten Başkan Altepe, “Tarihi mirası canlandırmak bizim görevimizdir. Bursa’nın her köşesinde 245 tarihi ve kültürel miras projesini hayata geçiriyoruz. Bir anıt eser olan Fabrika-i Hümayun, Bursa’da unutulmaya yüz tutmuş ipekçiliğe de hayat verecek. Bursalılar'ın yeniden canlanan tarihe tanıklık edeceğine inanıyoruz” diyerek, Bursalıları törene davet etti.

Fabrika-i Humayun, 1852’de sarayda kullanılacak ipek halı ve kumaşlar için iplik üretmek için devlet eliyle kurulmuştur. Mülkiyeti 1998 yılında Tekel Genel Müdürlüğü’nden Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne geçen fabrika dört yapıdan oluşan toplam yapı alanı 4 bin 500metrekare dolaylarında olan bir ‘Külliye’ olup, yapılardan sadece ikisi günümüze kadar gelebilmiştir. Bunlardan en önemlisi ana bina olacak yapı Neo-Barok tarzında inşa edilmiştir. Beş katlı, toplam kullanım alanı bin 908 metrekare olan kagir yapının ilk iki katı kesme taş, diğer katları tuğla olarak yapılmıştır. Ahşap kat döşemelerini taşıyan kolon, kirişler ve çatıyı oluşturan strüktür birleşim detayları ve malzeme boyutları ile 19'ncu yüz yıl sanayi arkeolojisi açısından çok değerli bir belge niteliği taşımaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 10:51:00
Güncelleme :10 Kasım 2009 Salı 10:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?