3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Felakete kamu eliyle davetiye!

İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa'da başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarının da dere yataklarına yapı inşa ettiklerine dikkat çekerek bir felaket yaşanmaması için önlem alınması uyarısında bulundu.

Trakya ve İstanbul'da yaşanan sel felaketi, sanayi kenti Bursa'da dikkatleri dere yataklarındaki kamu kuruluşlarına ve taşkın alanı üzerinde bulunan sanayi kuruluşlarına çekti.

Marmara'da onlarca insanın yaşamını yitirdiği ve milyonlarca dolarlık ekonomik kaybın yaşandığı sel sonrası, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa'daki su havzası ve derelerini kapsayan bir rapor hazırladı. Rapor, kaçak yapılaşma ve ıslah çalışmaları konusunda önemli mesajlar verirken kentteki Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) de olası bir afette risk altında bulunduğunu ortaya koydu. İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa'da başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarının da dere yataklarına yapı inşa ettiklerine dikkat çekerek önlem alınmazsa Trakya ve İstanbul'dakine benzer bir felaketin Bursa'da da yaşanacağı uyarısında bulundu. Şahin, on binlerce metrekarelik sanayi sitelerinin de taşkın alan üzerinde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Su yapılarının çok önemsenmesi gerektiğini, mühendisliğin matematik özelliğinin dikkate alınmaması halinde büyük zararlar yaşanabileceğini kaydeden Şahin, "Kamu kurumları taşkın sahalarına kaçak yapı yapıyorsa yurttaşlara söyleyecek sözü kalmaz. Örneğin, Akçalar Deresi kuşaklama kanalı üzerine yapılan kayık havuzu dereyi yüzde 70 oranında kapatıyor. Bu kanalların üzerinin açık olması gerekir. Belediyenin böyle bir havuz yapması çok sakıncalı. Kaplıkaya Deresi'nin sağ tarafındaki Hacıvat Mahallesi'nde meskûn mahallerin bir kısmı taşkın havzası içerisine yapıldığından bu bölge tehdit altındadır" dedi.

Taşkın alana sanayi sitesi
Yeni yapılacak olan Samanlı Sağlık Kompleksi ile belediyenin desteğiyle yapılan Vakıfköy Hurdacılar Sitesi'nin taşkın koruma kapsamı alanları içerisinde bulunduğunu ve buraların ciddi taşkın riskleri taşıdığını anlatan Şahin, Samanlı, İsabey, Vakıfköy ve Millet Mahallesi'ndeki dere yataklarında kaçak sanayi yapıları oluştuğuna işaret etti.

Taşkın alanlarının içerisinde on binlerce metrekarelik sanayi sitelerinin yapılmasına anlam veremediklerini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Samanlı'da 50 bin metrekareye ulaşan sanayi kuruluşları var. Burası risk altında. Özlüce'deki sanayi yapıları da Ayvalı Deresi'nin tehdidi altındadır. Ova koruma sahasında olan ve özellikle düşük kotlarda yapılan kaçak yapılaşmalar, yağmur suyu şebekesi tesisini de olanaksız hale getirdiği için ciddi su baskınlarına zemin hazırlıyor. Cilimboz, Yeşil ve Karıncalı derelerinden kapatılan kısımlarında, hesap debisinden daha fazla yağış olduğunda sıkıntı yaşanacağı kesindir. Gürsu Gemlik, Kestel ve Mudanya'da da yağmur suyu kolektör ve kanalizasyon yatırımları süratle gerçekleştirilmelidir."

İMO RAPORUNDAN SATIRBAŞLARI
1- Bursa'da, merkez Akçalar Kuşaklama Kanalı'na Yıldırım Belediyesi'nce yapılan kayık havuzu, duvarlı kesiti daraltmaktadır.
2- Kaplıkaya Deresi'nin Ankara yolunun altında, akışa göre sağ sahilinde Hacivat Mahallesi'ne ait meskûn mahallerin bir kısmı taşkın havzası içerisine yapıldığından tehdit altındadır.
3- Gökdere'de Tatarlar Köprüsü ile DSİ lojmanları arasında kalan yatakta taban perdeleri oyulduğundan duvarlı kesit yıkılma tehdidi altındadır.
4- Gemlik'te Karsak Deresi'nin denize mansap olacağı noktalarda yol geçiş sanat yapılarındaki kot hataları nedeniyle yoğun yağışlar Gemlik içi meskûn yerleri tehdit etmektedir.
5- Büyükşehir Belediyesi'nce ikmal edilmiş olan Nilüfer Vadisi Peyzaj Projesi'ne ait imalatların debi kriterlerine uyulmadığından aşırı yağış döneminde zarar göreceği kaçınılmaz olup yaya altgeçitlerinin şimdiden suyla dolduğu görülmektedir.
6- Geçmişte Nilüfer Çayı'nın ıslah çalışmalarının Armutköy'e kadar yürütüldüğü bilinmektedir. Armutköy'den sonra uzun yıllardır çalışma yapılamadığından tarım arazileri feyezan tehdidi altındadır.


RİSKLİ BÖLGELERDEKİ BAZI KAMU YATIRIMLARI
* Bursa Afet Koordinasyon Merkezi
* Akçağlayan TOKİ Konutları
* Yıldırım Belediyesi Mezbahası
* Nilüfer Vadisi Düzenlemeleri
* Akçalar Deresi Kayık Alanı
* Samanlı Sağlık Kompleksi (Henüz proje aşamasında)
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, belediyeler ve kamu kurumlarının da dere yataklarına yapı inşa ettiklerine dikkat çekerek s...
( KB)
 

Özcan Güneş - Referans
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2009 Perşembe 17:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?