4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Fiyatı ucuz olan içkileri almayın!'

Bursa'da sahte rakıdan ölenlerin sayısının artması üzerine Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik bir açıklama yaptı. Çelik, yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Alkol alındıktan yaklaşık 10 saat sonra ortaya çıkan bilinç bozukluğu, görmede bulanıklık, dengede bozukluk, bulantı, kusma gibi belirtiler azalmak yerine artıyorsa, bu durumda mutlaka metil alkol zehirlenmesinden şüphelenilmeli" dedi.

İHA muhabirine alkol zehirlenmeleri hakkında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, vatandaşları metil alkol zehirlenmelerine karşı uyararak, "Maalesef Bursa'mızda sahte rakıdan ölümlerin sayısı gittikçe artıyor. Şu ana kadar bizim kayıtlarımıza göre hastanelerimizde 5 kişi, aldığımız diğer bilgilere göre de 3 kişi daha olmak üzere toplam 8 kişi hayatını kaybetti. Bu çok üzücü bir durum. Bu durumda vatandaşlarımızı bir kez daha sizlerin vasıtasıyla uyarmak istiyoruz. Çünkü ölümlerin ana sebebi, bizim metil alkol dediğimiz ve halk arasında sahte içki diye bilinen içeceğin içilmesiyle ortaya çıkıyor.

Burada bizler denetleme görevimizi yerine getirirken, halkımızın da bu konuda şuurlu olmasını özellikle istirham ediyoruz. Sağlık açısından içki alındıktan yaklaşık 10 saat sonra ortaya çıkan bilinç bozukluğu, görmede bulanıklık, dengede bozukluk, bulantı, kusma gibi belirtiler geriye dönmüyor ilerliyorsa, bu durumda mutlaka metil alkol zehirlenmesinden şüphelenilmeli ve
gidilen sağlık kuruluşuna da bu ifade edilmelidir. Çünkü bunun tedavisi tamamen önceden tespit edilerek, tedaviye hızlıca başlamaktır. Maalesef şu anda alkolün metil alkol olduğunu çok hızlı bulacak bir teknik yok. Değişik şeylerden bahsediliyor, fakat resmen kanıtlanmış bir metot yok. Burada halkımızın bilinçli olması en önemli noktalardan birisi" diye konuştu.

İçki tüketilecekse mutlaka uygun ve güvenilir bir yerden alınması, alınan şişenin kapak ve barkod kısmının zedelenmemiş ve hasar görmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Çelik, "Ayrıca üzerinde TAPDK'nın markasıyla verdiği barkodların tam ve bozulmamış olmasına dikkat edilmesi lazım. Gerek etiketinde, gerekse barkodunda silik, soluk gibi dikkat çekici unsurları gördükleri, kapağının delik, açık olduğunu fark ettikleri şişelerdeki alkol ve ürünlerini tüketmemelerini tavsiye ediyoruz.

Aynı zamanda sizlerin vasıtasıyla bu konuda vatandaşlarımızı dikkatli olmaları, şüphelendikleri ve özellikle ucuza satılan malları ve alkolleri mutlaka gerekli birimlere ihbar etmelerini istiyor, bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü bu alkoller piyasada normal fiyatının çok altında satılıyor. Bu dikkat edilmesi gereken önemli bir husus. Halkımızın bilinçli olması, bu konudaki hasarları, ölümleri önleyecektir. Halkımızın sağlıklı yaşaması için de hep birlikte çalışmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 11:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?