4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Fotoğrafçıların meseleleri tartışıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 53. Meslek Komitesi’nin toplantısında, fotoğrafçıların meseleleri ele alındı.

BTSO 53. Komite Meclis Üyesi Nuri Kolaylı, 53. Komiteyi oluşturan her sektör için ayrı ayrı toplantı yapma kararı alındığını belirterek, “Sorunlar acil çözüm beklediğinden ilk toplantımızı fotoğrafçılık sektörünün temsilcileriyle yapıyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz sektör toplantısında sorunlarımızı ve çözüm yollarını belirleyeceğiz” dedi.
BTSO Meclis üyesi ve Kumru Fotoğrafçılık'ın sahibi Salih Kumru, fotoğrafçılık mesleğinin gün geçtikçe kan kaybettiğini vurgulayarak, “Zaten yılda 3 veya 4 ay iş yapabiliyoruz. İş yapacağımız sezonda da maliyeye kaydı olmayan, istihdam sağlamayan, vergi ödemeyen, merdiven altı dediğimiz firmalar piyasaya çıkıyor. Düğün salonlarında, doğumhanelerde, park ve bahçelerde fotoğraf çekerek ekmeğimizle oynuyorlar” diye konuştu.

Bursa Fotoğrafçılar Odası temsilcisi Nihat Küçük de, “Gündüz fabrikada çalışan, öğretmenlik yapanlar, geceleri 40 – 50 Lira karşılığı fotoğrafçılık yapıyor. Mesleki eğitimi bile tartışılacak olan bu kişilerin merdiven altı firmalara çalışması sektöre zarar veriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Bölge Çalışma Müdürlüğü ve Bursa Valiliği denetimleri arttırırsa merdiven altı firmalardan kurtulabiliriz. En azından bu firmalar vergi mükellefi haline gelecektir” diye konuştu.

Sektörün sorunlarına ilişkin bilgi veren Kani Organ ise, öncelikle belediyelerin nikah salonlarında ferdi çekim yapılmasının önlenmesini istedi. Organ, tüm düğün salonlarının denetlenmesi gerektiğini savundu.
Kanun ve yönetmelikler hakkında bilgi veren Bursa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Sakarya da, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 130 meslek dalında çalışanlara “ustalık belgesi” mecburiyeti getirildiğine dikkat çekti. Denetimlerde ustalık belgesi aranarak merdiven altı firmaların tek tek belirlenebileceğine işaret eden Sakarya, yönetmeliğe uymayan firmalara ağır cezalar verildiğini bildirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?