6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Fransa’da mehter rüzgarı

FRANSA’DA MEHTER RÜZGARI

Fransa’nın Lyon şehri yakınlarındaki Villefranche kasabasında düzenlenen Türk Kültür Festivali’ne Bursa Mehter Takımı damgasını vurdu. Kurtuluş Günü kutlamalarına katılarak burada Fransa Milli Marşını çalan Bursa Mehter Takımı Fransızların gönlünü fethetti.

Türk kültürünü tanıtmak ve kültürlerarası köprü kurmak amacıyla Villefranche’da bu yıl ilk kez düzenlenen Türk Kültür Festivali’ne Bursa Mehter Takımı damgasını vurdu. ‘FestiCulture’ adı altında ‘Kültür Köprüsünde Buluşalım’ temasıyla düzenlenen festival, Villefranche Belediye Binası önündeki Mehter Takımı konseriyle başladı. Mehter Takımı’nın konseri, orada yaşayan Türklerin yanı sıra Fransızlar tarafından da beğeniyle dinlendi.

Festivalin açılışında konuşan Türk Kültür Merkezleri Federasyonu Başkanı Hayri Ergin, “Festivalin amacı zengin kültürümüzü bizi biz yapan değerlerimizi buralara taşımak, kültür değerlerimizi, yaşadığımız topluma öz değerleriyle en güzel şekilde birinci elden tanıtmak, kültürlerarası köprü vazifesi görmektir” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ile Kültür A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Erman’ın da katıldığı törende konuşan Lyon Başkonsolosu Mehmet Bilir, “Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gelişmesi için burada gösterilen çok büyük bir çaba var. Bu çaba takdire şayandır. Biz de elimizden gelen fedakarlığı göstererek bu festivalin düzenlenmesini sağladık. Amacımız bu festivalin devam etmesi ve Lyon Fransa Türkiye üçgeninde güzel bir birliktelik sağlanması” diye konuştu.

Fransa’nın kurtuluş günü nedeniyle Lyon’da düzenlenen kutlama törenlerine de katılan Bursa Mehter Takımı, törenler sırasında Fransızlara anlamlı bir sürpriz yaptı. Fransa Milli Marşı’nı çalan Mehter Takımı, Fransızlar tarafından alkış yağmuruna tutuldu. Mehter Takımı’nın çaldığı milli marşla duygulu anlar yaşadığını belirten Lyon 9. Bölge Belediye Başkanı ve Milletvekili Alain Giordano, “Mehterin çaldığı milli marşı duyunca çok büyük sevinç yaşadım. Bu saygı insanlık tarihinin gösterdiği en güzel örneklerden biridir. Sonsuz teşekkür ederim. Burada 20 bin Türk yaşıyor. Onlarla her zaman dostluk sevgi ve barış içinde yaşadık. Mehter Takımı’nın gösterdiği bu saygı ilişkilerimizi daha gözle görülür hale getirmiştir. Burada hiçbir Türk kendini yabancı görmesin. Kapılarımız onlara her zaman açık. Belediye olarak bu festivalin devamı için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Fransız protokol üyeleri festival kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursalı sanatçılar tarafından kurulan standı da ziyaret etti.

Almanya ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinden de yoğun katılımın olduğu festival üç gün sürdü. Türk Kültür Merkezleri Federasyonu ve Lyon’daki Türk derneklerinin girişimiyle bu yıl ilk kez düzenlenen festivale Türkiye’den çok sayıda sanatçı katıldı. Bursa Mehmet takımı, semazen ekibi, yağlı güreş pehlivanları gösterisi, Hacivat karagöz gösterileri ve çocuklar için oyun çadırı, üç günlük festivale damgasını vurdu. Festivalde profesyonel Türk aşçılarının hazırladığı birbirinden lezzetli yemekler Türk mutfağının tanıtımına katkı sağladı. Atölyelerde de ebru sanatı, oltu taşı, çini sanatı, hat sanatı ve cam sanatı konusunda Türkiye’den gelen uzmanların katılımıyla isteyenlere dersler verildi.

FRANSA’DA MEHTER RÜZGARI
FRANSA’DA MEHTER RÜZGARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 15:04:03
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 16:31:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?