3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Gazetecilerin hakları arandı

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi tarafından gerçekleştirilen ortak eylemde, Haber Gazetesi'nde işten çıkartılan medya mensuplarının haklarının ödenmemesine tepki gösterildi.

50'nin üzerinde medya çalışanının katılımıyla Haber Gazetesi'nin eski binası önünde gerçekleşen eylemde ilk konuşmayı yapan ÇGD Bursa Şube Başkanı Cüneyt Önder, "Haber Gazetesi'nde işten çıkartılan medya mensuplarına haklarının verilmesi için bugün bir araya geldik. Diğer medya kurumlarında da önümüzdeki dönemde benzer sorunların yaşanmaması en büyük dileğimiz" dedi.

Daha sonra BGC ve ÇGD adına ortak açıklama Nuri Kolaylı tarafından yapıldı. BGC Başkanı Nuri Kolaylı şunları söyledi: "Bursa'nın köklü basın kuruluşlarından Haber Gazetesi, Mart ayı başında Avrupa Gazetesi'nin de bağlı olduğu Dizdar Grubu'na satıldı. Satışın ardından, Bursa Haber Gazetesi çalışanlarından yaklaşık yarısının iş sözleşmeleri 23 Mart 2009 tarihinde şirket tarafından tek taraflı olarak fesh edildi. Bu fesih işleminin ardından işçilik alacakları olan kıdem ve ihbar tazminatları ödenmediği gibi, işçilerin maaş alacakları da ödenmedi.

Açıktır ki, bir gazete her şeyden önce bir kültür ürünüdür ve kurumsal kimliğini yalnızca sahiplerinin değil çalışanlarının, yazar-çizerlerinin ve okuyucularının katkısıyla edinir. Bu bakımdan Haber Gazetesi'nin satışını ticaret yasalarının bağlayıcılığına karşın, salt bir meta alışverişi olarak değerlendirmek, "piyasanın işi" olarak görmek mümkün değildir.

Çünkü satılan ve satın alınan gerçekte yalnızca bir takım hisseler değil, Bursa'nın yarım yüzyılda inşa ettiği bir kültür kurumudur. Bu durum, Haber Gazetesi'ni satan Hakimiyet Gazete Matbaa AŞ ve satın alan Dibay AŞ'ye kimi sorumluluklar, kimi yükümlülükler getirmektedir. Bunların en başında, Haber Gazetesi'ni bir değer haline getiren çalışanların haklarına saygı, onların emeği ile edinilmiş kurumsal kimliğe saygı ve bu kimliğin asıl sahibi Bursalılara saygı gelir.

Haber çalışanı arkadaşlarımız, uzun yıllar emek verdikleri gazetenin satılmasıyla karşı karşıya kaldıkları oldu-bittiden ve yeni patronun "emrivaki" halindeki uygulamalarından kaygılılar, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi olarak, arkadaşlarımızın endişelerini paylaşıyor ve sorunlarının çözümü için her türlü desteğe hazır olduğumuzu açıklıyoruz. Haber Gazetesi'nin eski ve yeni sahipleri ile yöneticilerini de çalışanların sorunlarına yasal yükümlülükleri ve sosyal sorumlulukları çerçevesinde yaklaşmaya çağırıyoruz. Bunun yanında, medya çalışanlarının iş güvencelerinin sağlanması konusunda herkesi hassas davranmaya davet ediyoruz.BGC ve ÇGD, kabul edilebilir bir çözüm için çaba harcamaya, sürecin takipçisi olmaya devam edecektir. Bursa'da gazeteciler yalnız değildir."

Açıklamanın ardından BGC Başkanı Nuri Kolaylı ve ÇGD Bursa Şube Başkanı Cüneyt Önder tarafından, medya çalışanlarının alkışları arasında Haber Gazetesi eski binası önüne siyah çelenk bırakıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 13:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?