3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Geleceğin kültür elçileri yetişiyor

Osmangazi Belediyesi ve ÇEKÜL iş birliği ile "kültür elçisi öğrenciler" yetiştiriliyor.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'nın (ÇEKÜL) 2007 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle iş birliği içinde yürüttüğü "kültür elçileri" eğitim programının 2008-2009 eğitim-öğretim yılındaki uygulaması, Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. 15-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimlerde, öğrenciler, hem Bursa'nın tarihi kimliği hem de bu kimliğin tanıtımı hakkında eğitim aldı.

ÇEKÜL Vakfı, 2003 yılında "Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı"nı başlatmıştı. Program kapsamında "Kültür Elçileri Projesi" oluşturuldu ve eğitimler verilmeye başlandı. 11 kentte yapılan eğitimler sonunda 300 çocuk kentlerinin "kültür elçisi" oldu. Yeni eğitim-öğretim yılındaysa Osmangazi, Bergama, Taşucu, Alanya, Tekirdağ, Eskişehir, Sinop, Giresun, Trabzon, Avanos, Adıyaman, Sivas, Ahlat ve Gevaş kentlerinde yeni kültür elçileri yetişecek. Programın ilk adımı Osmangazi Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşti.

Eğitim programından yeni kuşakların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri, bu amaç doğrultusunda kültürel sürekliliğin sağlanması hedefleniyor.

Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı eğitimde, Osmangazi İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen 12 kız, 12 erkek toplam 24 öğrenci, Osmangazi'nin kültür elçisi olmak üzere Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'ndeki eğitimlere dahil edildi. Restore edilerek kültür merkezi olarak işlevlendirilen Ördekli Hamamı'nda yapılan eğitim, öğrencilerin "kültür ve kentlilik bilinci nedir?" sorusuna katılımcı eğitim teknikleriyle cevap aramasıyla başladı. Kültür Elçileri eğitimi, ÇEKÜL Vakfı'nın gönüllü eğitmenlerinin desteği ve yerel uzmanların kentin kimliğini yansıtan sunumlarıyla devam etti.

Müzeler, tarihi ve arkeolojik alanlar, kent mimarisi ve doğal çevrenin incelendiği gezilerle de yoğunlaştırılan eğitim programı, sadece somut kültürel mirasla sınırlı tutulmadı. Osmangazi'deki somut olmayan kültürel miras hakkında da öğrencilerin yerinde gözlem yapması, öğrendiklerini pekiştirmesi ve içselleştirmesi sağlandı. Proje kapsamında öğrenciler, doğal yaşam, bitki türleri, ekoloji, arkeoloji, kent mimarisi, sivil mimarlık örneği eserler ve yaşam kültürü gibi konularda eğitim aldılar. Yeşim Dizdaroğlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleşen eğitimlere; Prof. Dr. Gönül Kaynak, UÜ. Araştırma Görevlisi Derya Şahin, U.Ü. Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Tülin Vural, Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez ve Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi sahibi Esat Uluumay gibi isimler de destek oldu.

Eğitim programının ardından öğrenciler Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde hem öğrendiklerini sergilediler hem de sertifika aldılar. Velilerin de hazır bulunduğu törende, sertifikalar, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, Plan Proje Müdürü Aziz Elbas ve proje eğitimcileri tarafından dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 17:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?