6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Geleneksel Japon kültürü sergilenecek

GELENEKSEL JAPON KÜLTÜRÜ BURSA’DA SERGİLENECEK

İlk Türk-Japon ticari ilişkilerinin başladığı yer olarak özel bir önem taşıyan Bursa, Japon kültür ve sanatının çok özel örneklerine evsahipliği yapacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gökçen ailesi işbirliği ile gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında Bursalılar, Japon kültür ve sanatından çok özel örneklerini izleme imkanı bulacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği ‘2010 Türkiye’de Japon Yılı’ projesi kapsamında düzenlenen Matsuri etkinlikleri İstanbul ve Gaziantep’in ardından, tarihi İpek Yolu’nun sonlandığı Bursa’da da başlıyor. Matsuri 2010 Bursa; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Saffet Beyzade Memduh Bey’in mensubu olduğu Gökçen Ailesi tarafından desteklenen özel bir sergiyle başlayacak. ‘İpeğe Dokunan Bir Dostluk Hikayesi’ adıyla, izleyenleri Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşanmış bir dostluk öyküsüne taşıyacak serginin yanısıra, Bursa; Japon ve Türk akademisyenlerin katılımıyla ‘Bursa’da İlk Türk-Japon Sanayi Ortaklığı Sempozyumu’na da evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Geleneğe saygının bir göstergesi olan Matsuri etkinlikleri, iki kültürü birleştirmenin yanı sıra, Bursa tarihine özel bir sayfa ekleyecek.

KOZAHAN'DA KAYBOLAN BURSA İPEKÇİLİĞİ SERGİSİ

Matsuri 2010 etkinliklerinde, Japon ve Türk kültüründen ilham alarak oluşturduğu eserleriyle tanınan sanatçı Günseli Kato imzasını taşıyan ‘Yamahako Enstalasyonu’ Orhangazi Meydanı’nda 15 Eylül tarihinden itibaren izleyicilerini bekliyor. Kaybolan Bursa ipekçiliğine vurgu yapacak olan Günseli Kato, tarihi Kozahan’ın duvarlarını iki sergiyle renklendirecek. ‘Doğudan Doğuya İpek Yolu Hikayeleri’ adını taşıyan sergilerde geleneksel Japon resim sanatına ait Emaki’ler ve ipek baskı eserler yer alacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Japonya’nın geleneksel ve modern yüzünü birarada yansıtan Prof. Dr. Reha Günay’ın Japonya Fotoğrafları Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Öte yandan 16 Eylül’de Koza Han’da gerçekleşecek açılış resepsiyonunda geleneksel Japon Awa Dans Gösterisi ve Shakuhachi Müzik Dinletisi de konukları farklı bir kültürün gizemine taşıyacak. Yine 16 Eylül günü Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde ilk/ortaokul öğrencilerine yönelik workshop ile origami gibi Japon el sanatları uygulamalı olarak gerçekleştirilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, derin kültürel zenginlikleri olan ve geleneksel kültürünü en iyi yaşatan toplumlardan biri olan Japonlarla kültürel işbirliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Japon Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Bursa’da birbirinden renkli kültürel etkinliklerin sergileneceğini ifade eden Başkan Altepe, tüm Bursalıları bu kültürel zenginliği izlemeye davet etti.

MATSURİ 2010 BURSA PROGRAMI

İlk Türk-Japon Sanayi Ortaklığı Sergisi:

“Saffet Beyzade Memduh Bey ve Kont Otani Kozui Türk-Japon Dokuma ve Boya Fabrikası”

Bursa Kent Müzesi 15 Eylül - 31 Aralık 2010

Matsuri 2010 Bursa Konferansı

Prof. Dr. Daishun Ueyama, Prof. Dr. Tadashi Suzuki, Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Prof. Dr. Mitsuya Dake, Susumu Shirai

Bursa Kent Müzesi 15 Eylül 2010

1. Oturum saat: 10:00 - 12:00 (Japonca)

2. Oturum saat: 14:00 - 16:30 (Türkçe)

Japonya Fotoğrafları Sergisi

Prof. Dr. Reha Günay

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi 15 Eylül - 30 Eylül 2010

Sergi Açılışı - 15 Eylül 2010 Saat:17:00

Awa Dans Gösterisi

Orhangazi Meydanı/Orhan Parkı

15 Eylül 2010 saat: 18:00

Bursa’da İlk Türk- Japon Sanayi Ortaklığı Sempozyumu

Şüküfe Gökçen, Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Prof. Dr. Daishun Ueyama, Prof. Dr. Tadashi Suzuki, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar

Bursa Kent Müzesi 16 Eylül 2010

Saat: 10:00-17:00

Workshop– Japon El Sanatları ve Origami(Çocuklar İçin)

Şefik Bursalı Sanat Galerisi– 16 Eylül 2010

Saat:10:00 - 12:00

Saat:14:00 – 16:00

Günseli Kato- Doğudan Doğuya İpek Yolu Hikayeleri

Yamahako Enstalasyonu- Orhangazi Meydanı

Emaki ve İpek Baskı Eserler- Koza Han

16 Eylül - 30 Eylül 2010

GELENEKSEL JAPON KÜLTÜRÜ BURSA’DA SERGİLENECEK
GELENEKSEL JAPON KÜLTÜRÜ BURSA’DA SERGİLENECEK
GELENEKSEL JAPON KÜLTÜRÜ BURSA’DA SERGİLENECEK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2010 Pazartesi 11:13:02
Güncelleme :13 Eylül 2010 Pazartesi 12:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?