8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Gemlik için tehlike çanları

Kandilli Rasathanesi'nde görevli Dr. Esen Arpat, Gemlik'ten geçen faylarda çok fazla hareketliliğin göze çarptığını belirterek, "Gemlik 7 büyüklüğünde deprem üretecek kaynaklara sahip, buradaki çok fazla enerji önünde sonunda kendini boşaltacaktır" dedi. 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Balamir de, muhtemel tsunamide Gemlik deltasının deniz seviyesine düşme ihtimali olduğunu söyledi. 

Gemlik Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 'deprem riski' konulu konferans büyük ilgi gördü. Gemlik Ticaret Borsası'nda yapılan panele, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Esen Arpat, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aktar, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mustafa Erdik, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge ve Planlama Bölümü'nden Prof. Dr Murat Balamir, Bursa Valisi Şehabettin Harput, Kaymakam Mehmet Baygül, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Büyükşehir Belediyesi İmar Şube Müdürü Rüstem Aktaş ve çok sayıda yetkili katıldı. 

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Gemlik'in her yönüyle riskli bir konumda olduğuna dikkat çekerek, sağlam arazilerin konut imarına açılması gerektiğini belirtti. Vali Harput ise Bursa ve çevresinde 85 adet ilk ve ortaöğretim okulundan yapılan önizleme sonucunda 10 tanesinin yıkımının yapıldığını, 39 adet kamu binasının da güçlendirildiğini söyledi. Kaçak ve ruhsatsız yapı yaptırmamayı amaçladıklarını ifade eden Harput, Gemlik'in fay hattı üzerinde olması sebebiyle önlem alacaklarını dile getirdi.

Dr. Esen Arpat ise Gemlik'in tektonik özelliğinin 1999 yılında meydana gelen yüzey kırığıyla yer değiştirdiğini anlatarak, "Gemlik'ten geçen faylarda çok fazla hareketlilik göze çarpıyor. Burada çok fazla miktarda enerji var ve eninde sonunda bu enerji kendini boşaltacaktır. Bu kaçınılmaz. Gemlik, 7'nin üstünde deprem üretecek çeşitli kaynaklara sahiptir. İlçede yaşayan insanların depremle karşı karşıya olduğunu varsayarak onlara güzel şeyler söyleyemeyeceğim. Gemlik'i etkileyen ana faylar Pamukova ve Geyve'den geçiyor. İlçenin düzlük alüvyal zemin yapısı da olası bir depreme karşı oldukça savunmasız durumda" dedi. 

Meydana gelebilecek bir tsunamide Gemlik deltasının deniz seviyesine düşme olasılından söz eden Prof. Dr. Murat Balamir de, "Bir an önce zemin katlarda iskan yapılmasına ilişkin kararları almakta yarar görüyorum. Bu konuda çok yönlü bir plana ihtiyaç var. Sorunu sadece imar planıyla ve fiziki planlamalarıyla ilişkilendiremeyiz. Sorunun bir de sosyal ve ekonomik boyutları da var. Bütün bunları düşünüp toplu sakınım planlarının yapılması lazım" diye konuştu. 

Tarihsel depremler itibariyle Gemlik bölgesinin en tehlikeli bölge sayılması gerektiğin vurgulayan Büyükşehir Belediyesi İmar Şube Müdürü Rüstem Aktaş, Kuzey Anadolu fayının 8.2 boyutlarında bir etki oluşturacağını, gerek anakaya gerekse zemin yapısıyla ilçenin yıkıcı etkiye maruz kalabileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 21:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?