3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Gerçeği aratmayan yangın tatbikatı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği alev alev yandığı düşünülen hastaneden 32 hasta yangın merdiveni ve sedyelerle tahliye edildi. 

Uludağ Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Hastane Tesis Yönetim ve Güvenlik Komitesi üyesi Yrd. Doç. Dr. Melda Sınırtaş tarafından oluşturulan senaryo gereği, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 3. kattaki Genel Cerrahi Kliniği'nde yangın çıktı. 

Bölüm hemşirelerinin yangın tüpleriyle müdahalesi sonuç vermeyince "kırmızı kod" uygulamasına geçilip hastaların tahliye işlemine başlanarak gerekli birimlere haber verildi. Tatbiki yangının ilerlemesi üzerine hastaların 22'si tekerlekli sandalyelerle, dumandan etkilenmeyen diğer kliniklere gönderilirken, 10'u da sedyelere konularak itfaiye merdivenleriyle indirildi. Bursa itfaiyesine ait tahliye borusu ile 6 hasta da çatıdan aşağıya kaydırıldı. Kurtarılan hastalar, ambulanslarla acil servise gönderildi. 

Tatbikatı değerlendiren Hastane Afet Planı Başkanı ve Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, başlangıçta bir tiyatro oyunu gibi başlayan tatbikatın, boyutunun büyük olması nedeniyle ilerleyen dakikalarda gerçeğinden ayırt edilemeyecek hale geldiğini, hasta rolü oynayanların bile neredeyse kendilerini kurtarılmayı bekleyen hasta zannettiklerini söyledi. 

Pala, "Elbette ufak tefek aksaklıklar oldu ama bunlar afet anında her an olabilecek aksaklıklardı. Tatbikatla hem bu olası aksaklıkları öğrenmiş olduk. Hem de tecrübe kazandık. İnsan hayatının söz konusu olduğu bir kurumda bu deneyimi kazanmak bütün personelimiz için çok önemliydi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 17:07:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat ATAŞ.. IP: 88.245.11.xxx Tarih : 26.11.2007 21:42:23

Öncelikle bu senaryoyu hazırlayan Yard.Doç.Dr.Melda Sınırtası kutlarım... Çok güzel ve gerceği aratmayacak cinsten bir yangın tatbikatı idi. Saygılarımla.