4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Gıda denetiminde eleman yetersiz

GIDA DENETİMİNDE ELEMAN SIKINTISI

Gıda Mühendisleri Odası (GIDAMO) Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “Bursa’daki 12 bin işletmenin sağlık ve gıda şartlarına uygun üretim yapıp yapmadığını denetleyebilecek yeterli personel yok. Tarım İl Müdürlüğü’nün yetersiz kaldığı bu konuda bakanlık devreye girerek bu personel sayısını acilen arttırmalıdır. Aksi takdirde denetimsiz işletmelerin ürünleri ile toplum sağlığı tehdit altında olacaktır” dedi.

Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD), Gıda Mühendisleri Odası (GIDAMO) Bursa Şubesi’ni ziyaret etti. Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesinin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi veren Şube Başkanı Serkan Durmuş, gıda sektörünün yüzde 55'ini bünyesinde barındıran bir şehir olması sebebiyle Bursa’nın gıda başkenti olduğunu söyledi. Bursa’daki gıda işletmelerinde bin 200 civarında gıda mühendisi istihdamı olduğunu belirten Durmuş, Türkiye’nin en önemli gıda merkezlerinden biri olan Bursa’da meslek odası olarak adında “gıda” geçen her platformda yer almayı hedeflediklerini ifade etti.

Bursa’da üretim ve satış noktası olmak üzere toplam 12 bin gıda işletmesinin olduğunu söyleyen Durmuş, bu işletmelerin sağlık ve hijyen şartlarına uygun üretim yapıp yapmadığını denetlemek için Tarım İl Müdürlüğü’nde yeterli sayıda personel bulunmadığını ifade etti. Durmuş, gıdanın son derece önemli bir konu olduğunu ve denetim mekanizmasının doğru işlemesi için bakanlığın gerekli tedbiri alması gerektiğinin altını çizdi.

Son günlerde kamuoyunu yakından ilgilendiren GDO'lu gıdalar konusuna da temas eden Serkan Durmuş, hayvanlar üzerinde yapılmış deneylerle sağlığa zararları ispatlanmış olan ve Türkiye’nin tarım geleceğini ipotek altına alacak olan bu konuda, hükümetin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarının görüşünü dikkate almadığını vurguladı.

Durmuş, hükümetin son derece hayati öneme sahip bir meselede gerekli kanuni düzenlemeyi yaparak Ulusal Biyogüvenlik Kanununu çıkarmak yerine, 26 Ekim 2009 tarihinde 27388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlayarak “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliği” alelacele yürürlüğe koyarak GDO’ların ve ürünlerinin ülkemize girmesini meşru kıldığını söyledi.

BUMİAD olarak Bursa’daki bütün meslek odalarını tek tek ziyaret ettiklerini ve Bursa’ nın sağlıklı yarınları için hep birlikte neler yapabiliriz sorusunun yanıtını aradıklarını ifade eden BUMİAD Başkanı İlker Özaslan, sağlıklı toplum için güvenli gıda üretiminin önemine işaret etti.

BUMİAD’ın projeleri arasında yer alan ve Nilüfer çayı ve bağlantısı derelerin temiz kalması amacıyla ‘Temiz Nilüfer, Yeşil Çevre’ konulu bir panel düzenleyeceklerini kaydeden Özaslan, bu çalışma sayesinde şehrin yöneticileri başta olmak üzere tüm Bursalıları, kirlenen Nilüfer deresi başta olmak üzere çevre konusunda hassasiyete çağıracaklarını açıkladı. Sanayi atıklarının zehirlediği Nilüfer deresinden alınan su ile tarım arazilerinin sulandığını, bu zehirli sularla yetiştirilen meyve ve sebzenin tüketilmesiyle de toplum sağlığının tehdit altında olduğunu söyleyen Özaslan, bu konunun tüm Bursa’yı yakından ilgilendirdiğini, bugüne kadar birçok kez gündeme gelen Nilüfer Çayı’nın kirliliği konusunu BUMİAD olarak tüm muhatapları kapsayacak şekilde gündeme taşıyacaklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 13:07:04
Güncelleme :10 Kasım 2009 Salı 10:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?